La UdL enriqueix el seu fons amb 152 llibres antics «lleidatans»

La donació l'ha fet la família del bibliòfil Joan Codina Tufet

Neus i Jordi Codina amb alguns dels llibres del seu pare donats a la UdL
Neus i Jordi Codina amb alguns dels llibres del seu pare donats a la UdL | UdL
Redacció
10 de juny del 2024
Actualitzat a les 16:47h

La Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida ha ampliat el seu fons antic gràcies a la donació de 152 llibres de la col·lecció personal del bibliòfil Joan Codina Tufet (1926-2004). La família de Codina ha fet aquesta donació, que s'ha oficialitzat en una cerimònia celebrada avui a l'espai Sol-Torres de la biblioteca.

L'acte ha comptat amb la presència de membres destacats de la comunitat universitària i la família del col·leccionista, entre els quals es trobaven Jordi i Neus Codina (fills de Joan Codina), Joan Busqueta (vicerector de Cultura i Extensió Universitària), Montse Larios (cap de la unitat de Biblioteca i Documentació) i Julián Acebrón (professor de la UdL).

La col·lecció inclou impresos en molt bon estat de conservació, tots ells relacionats amb Lleida ja sigui per la seva temàtica, autoria o origen. Els llibres abasten des del segle XVI fins al segle XX, amb obres notables com "Libro segundo de la oración" de 1575 i "Informe històric sobre els topònims Lérida-Lleida" de Josep Lladonosa, publicat el 1977.

Alguns dels volums més destacats inclouen "Album histórich, pintoresch y monumental de Lleyda y sa provincia" de Pleyán de Porta (1880), "Gente de Lérida" d'Agustín, de Prim Tarragó (1901), i "El Proyecto de sub-canal: bases para su construcción" (1926). També s'inclouen llibres de poesia de Magí Morera i Galícia amb il·lustracions de Baldomer Gili Roig.

Entre les obres vinculades amb la Universitat de Lleida es troben "Bendición de la primera piedra para el nuevo Seminario Conciliar de Lérida" (1893), actual edifici del rectorat, i "La Facultat de Medicina de l'antiga Universitat de Lleida" (1969).

La unitat de Biblioteca i Documentació ha catalogat tots els volums, que ara estan disponibles per a consulta a la biblioteca. Aquesta donació suposa un enriquiment significatiu del patrimoni bibliogràfic de la universitat, oferint noves oportunitats per a la recerca i l'estudi de la història i la cultura de Lleida.