Vila iniciarà els tràmits per declarar el Museu de Lleida d'Interès Nacional i anuncia un reforç de la col·lecció

La Generalitat aportarà a l'equipament 200.000 euros més l'any per compensar un greuge històric d'inversions, que el conseller de Cultura desvincula del conflicte de Sixena

ACN
16 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:35h
Santi Vila ha anunciat noves accions pel Museu de Lleida
Santi Vila ha anunciat noves accions pel Museu de Lleida | ACN
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha anunciat aquest divendres a Lleida que la Generalitat iniciarà els tràmits per declarar el Museu de Lleida d'Interès Nacional. La declaració no implica una protecció complementària per a les obres de Sixena en litigi, però comportarà una aportació complementària de més de 200.000 euros anuals a partir d'aquest 2016. És una manera, ha assegurat Vila, de compensar un greuge històric de manca d'inversions a l'equipament per problemes pressupostaris i ho desvincula del conflicte de l'art de la Franja.

El conseller també ha anunciat que es reforçarà la col·lecció actual del Museu de Lleida, amb la compra a un particular per 100.000 euros d'una col·lecció de ceràmica lleidatana de finals de segle XVII, formada per 24 peces, i amb la cessió per part del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de sis obres, concretament, un calvari romànic de Tragó de Noguera de finals del segle XII i cinc retaules del segle XV de Pere Garcia de Benavarri de dos metres, provinents de l'antiga església de Sant Joan de Lleida.

Vila ha assegurat que des del departament estan "absolutament determinats" a incoar l'expedient que faci possible la declaració del Museu de Lleida d'Interès Nacional, la qual cosa, ha dit, subratllarà el compromís i la determinació del departament amb aquest Museu.

Aquesta declaració comportarà més 200.000 euros d'aportació complementària, una inversió que ha reconegut "absolutament necessària" per equilibrar els comptes i per poder afrontar nous projectes. Vila, a més, ha assegurat que a partir del 2017, l'aportació pressupostària del departament de Cultura al Museu de Lleida augmentarà en un 42%.

El conseller ha reconegut també que calia, a més, un nou impuls en la política d'adquisicions del Museu de Lleida. En aquest sentit, el director del MNAC, Pepe Serra, ha dit que "si la col·lecció és nacional està igual de bé a Barcelona que a qualsevol altre punt del país". A més, ha assegurat, l'especialització dels museus pot permetre al MNAC aportar obres de primera línia en els seus discursos.

"Ho hem fet a Olot, a Reus, a Sitges i ara a Lleida", ha dit Serra, que ha reconegut que "arriba en un moment ideal en què potser estem tan obcecats en el conflicte que no veiem la gran importància del Museu, que va molt més enllà de les peces" en litigi amb l'Aragó. Les obres que cedirà el MNAC al Museu de Lleida, ha afegit Serra, han estat a l'exposició permanent els últims dos anys. "Del conjunt de les sis taules de Pere Garcia de Benavarri, cinc estaran al Museu de Lleida i per tant qui vulgui veure el conjunt haurà de venir a Lleida", ha conclòs.

Totes aquestes mesures, ha explicat Vila, s'han pres perquè s'ha tingut en compte que el Museu de Lleida "ha patit moltíssim els anys de recessió econòmica, amb molts ajustos i dificultats". El conseller de Cultura ha reconegut que el conflicte ha servit "potser com a esperó per anar més de pressa a remuntar la situació", però "seríem molt injustos si penséssim que el Museu de Lleida només s'explica per les peces vinculades a Sixena", ha afegit.

Programa d'actuacions 'Compromís amb l'art i el patrimoni de Lleida'

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha fet aquestes declaracions a la Biblioteca Pública de Lleida, on ha presentat 'Compromís amb l'art i el patrimoni de Lleida', un programa d'actuacions en els principals equipaments patrimonials de les terres de Lleida. L'objectiu del programa és reforçar la capitalitat artística i cultural de Lleida, amb el consens, la complicitat i la participació de la resta de les administracions públiques de la ciutat i del territori.

Mitjançant aquest programa, el departament de Cultura de la Generalitat vol implementar un seguit d'accions estratègiques amb l'objectiu de consolidar el Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal i de preservar, enriquir i difondre el patrimoni artístic i cultural tant d'aquest equipament com de la Seu Vella, la catedral vella de la ciutat, i la resta d'edificis històrics que conformen el Turó de la Seu així com el Centre d'Art la Panera i el Museu Jaume Morera.

Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida

Pel que fa al Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, el departament de Cultura ha destinat importants recursos durant els últims anys a la restauració i manteniment del conjunt , en especial la Seu Vella. A més, aporta anualment al consorci 310.000 euros per al seu funcionament i activitats ordinàries.

Por continuar posant en valor l’excepcionalitat i significació històrica d’aquest conjunt monumental, el departament de Cultura, a través de la Subdirecció General de Patrimoni arquitectònic, arqueològic i paleontològic i del Centre de Restauració de Béns Mobles, inicia tres grans restauracions que s’aniran executant de manera progressiva durant els anys 2017 i 2018: la restauració de la Porta dels Apòstols de la Seu, de les cobertes del claustre i del campanar. Aquesta intervenció comptarà amb una inversió d'aproximadament 1.750.000 euros.

Museu Jaume Morera

El departament de Cultura referma el seu compromís de participació en el finançament de la nova seu del Museu Jaume Morera –Museu d'Art de Lleida (MALL). Com en el cas del Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal, s'impulsa el dipòsit estable de diverses obres procedents del MNAC. També es promourà el suport complementari a les activitats i difusió del Museu (MALL) a través de programes de la Xarxa de Museus d’Art, liderada pel MNAC, perquè el MALL sigui un museu d'art contemporani de primeríssima qualitat.

Centre d'Art la Panera

Un dels altres equipaments culturals de la ciutat de Lleida pel qual continuarà apostant el departament de Cultura és el Centre d'Art la Panera, una important plataforma de producció i difusió i exhibició d'arts visuals. Enguany, el departament ha acordat incrementar la seva aportació al centre en un 10%, fins als 170.000 euros. A més, s'ha compromès a mantenir un increment anual del 10% en les seves aportacions en els propers quatre anys.

Més actuacions patrimonials

El departament de Cultura preveu dur a terme 27 actuacions en patrimoni arquitectònic, arqueològic i paleontològic lleidatà amb una inversió de 2.608.985 euros. A questa xifra caldrà sumar-hi les actuacions que es financen a traves de subvencions de concurrència pública que estan actualment en procés de presentació de sol·licituds.

A banda de les tres intervencions a la Seu Vella de Lleida, les actuacions més rellevants per a 2017 són: el campanar de l'Església de Sant Pere de Rosselló; l'Església de Santa Maria d'Almenar; les façanes de la Universitat de Cervera, i la segona fase d'adequació del magatzem per a reserves nacionals dels materials arqueològics i paleontològics de Cervera.