Alba Pijuan: «La tasca silenciosa del govern de Tàrrega en els darrers anys ja es veurà en aquest mandat»

L'alcaldessa de la capital de l'Urgell afronta la nova legislatura amb l'esperança de tenir una gestió més tranquil·la i amb les polítiques d’habitatge i energies renovables com a eixos principals de govern

Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega, des del balcó del seu despatx
Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega, des del balcó del seu despatx | Àlvar Llobet
27 d'octubre del 2023
Actualitzat el 19 d'abril del 2024 a les 16:32h

Alba Pijuan i Vallverdú (Tàrrega, 1975) va revalidar el passat mes de juny el càrrec d’alcaldessa de la capital de l’Urgell després d’un mandat marcat per la pandèmia i les complexitats derivades de la guerra d’Ucraïna i de la política nacional. Ara, amb el pacte renovat entre ERC, CUP i PSC, Pijuan afronta la gestió de l’executiu amb l’esperança de més tranquil·litat i amb l’experiència de quatre anys d’alcaldessa.

La republicana creu que en els propers anys es veuran els resultats de la tasca silenciosa que ha fet el seu govern, i espera que el municipi pugui assolir aviat els 20.000 habitants, xifra que dotaria l'ajuntament d'unes competències que avui no té. Sobre política nacional, veu compatible la defensa de la independència amb la gestió de les polítiques socials, i opina que Pedro Sánchez ha de ser investit per evitar que la ultradreta arribi al poder.

Vostè ha revalidat el càrrec d’alcaldessa després d’aconseguir a les municipals els mateixos cinc regidors que tenia durant el mandat anterior. S’esperava aquests resultats?

ERC va resistir molt bé en un context de davallada de suports a tots els partits. Vam ser la candidatura que menys sufragis va perdre i vam aconseguir consolidar el cinquè edil, que vam guanyar per la mínima fa quatre anys.

Tenia clar que s’havia de repetir el pacte de govern amb la CUP i el PSC?

Vaig tenir clar que seria alcaldessa perquè la reedició del pacte era possible i, a part, tenia tota la lògica. Vam treballar durant el mandat anterior i ara es plantejava l’ocasió de continuar la tasca amb més experiència i serenor. Hem pogut treballar millor un full de ruta per al govern de Tàrrega posant l’accent en allò que ens uneix i allunyant els criteris de discrepància.

"Reeditar l'acord de govern amb la CUP i el PSC era lògic. Ara hem rebut menys crítiques per pactar amb els socialistes i amb Junts hem millorat les relacions"


Se’n penedeix d’alguna de les decisions preses en els darrers mesos?

No. Sempre he pres mesures pensant que no m’hauré de penedir després. El que volia ara era establir un pacte de govern amb més tranquil·litat de la que vam tenir al 2019, on tot va ser molt trepidant i complex. 

Ha estat més fàcil pactar ara amb el PSC que fa quatre anys? 

Hem tingut menys crítiques, sí. El concurs dels socialistes al govern era inevitable, també per a Junts, que van explorar una entesa per formar l’executiu. Tot i això, recordo que Tàrrega té una alcaldia independentista i republicana. 

Ha millorat la relació amb Junts? 

Sí. La comunicació és més fluida. Hem aconseguit reconduir les relacions, i això és positiu. Hem instaurat enguany la junta de portaveus, que abans no es feia, i això ha ajudat a una millor entesa entre govern i oposició. 

Fa la sensació que ara vostè ha agafat aire després de quatre anys molt intensos.

Vaig fer una gimcama política! (riu). Vam arribar al govern sense experiència i vam haver de gestionar una pandèmia i altres crisis com els efectes de la guerra d’Ucraïna. A la pràctica, el nostre primer mandat va ser de dos anys, de manera que aquesta legislatura que ara comença serà la de veure els resultats de la feina feta fins ara, que no es veu i és molt feixuga. Esperem que no ens arribin problemes sobrevinguts de la realitat política i econòmica global i ens puguem dedicar a la gestió del municipi. 

L’agilitat administrativa dels ajuntaments ha empitjorat.

Hi ha hagut molts casos de mala gestió, i això ha provocat la implementació de mesures fiscalitzadores. Tot s’endarrereix molt, i no ho podem canviar des dels consistoris. No és fàcil gestionar una ciutat com Tàrrega, que cada cop creix més. 

"Tàrrega és una anomalia demogràfica a Catalunya. La taxa de naixements és molt gran i tenim el mateix nombre de nens de 0 a 14 anys que de gent de més de 65"


Aviat arribarà als 20.000 habitants. 

Seria una fita molt important perquè assumiríem totes les competències i no dependríem dels acords amb el Consell Comarcal de l’Urgell. Serveis socials, joventut, habitatge... la nostra població actual és de 18.600 habitants i la realitat ens porta a pensar que arribarem a 20.000 més aviat que tard. Tàrrega és una anomalia demogràfica a Catalunya. La taxa de naixements és molt gran i tenim el mateix nombre de nens de 0 a 14 anys que de gent de més de 65. Molta gent s’instal·la a viure aquí perquè estem ben situats geogràficament, tenim un bon nivell industrial, la ciutat és accessible i té molta vida cultural i de joventut.

Quines són les qüestions de ciutat que abordaran els propers anys?

Polítiques d’habitatge: hem posat ordre a l’oficina i ara hem de treballar en els pisos que tenim i també amb els de la Sareb. Anem a trucar portes de les institucions. La nostra aposta de govern passa també per les energies renovables i l’augment de les zones verdes a la ciutat. D’altra banda, treballem en el pla estratègic del museu i en el pla director de la casa Pedrolo. Comprarem l’habitatge que està al mig dels dos equipaments per crear un gran projecte museístic.

"La defensa de la independència és compatible amb les polítiques socials. El país ha de funcionar i hem de governar-lo bé mentre no s'arribi a l'Estat propi"


Li agradaria que el model de govern targarí es repliqués a la Generalitat?

La realitat municipal és molt diferent a la nacional. Nosaltres prioritzem la gestió de la ciutat, però no sé quines prioritats es poden tenir a nivells d’altres institucions. Podem convenir que una de les metes principals ha de ser la independència, però mentrestant el país ha de funcionar, i això vol dir governar. Hem d’aprovar pressupostos, i el pacte amb el PSC és positiu en aquest sentit. Crec que és compatible la defensa de la independència amb la tasca en favor de millors polítiques socials.

I veuria bé que Pedro Sánchez fos investit president del govern espanyol?

Crec que serà investit, i ho espero. Dic això perquè l’alternativa és molt pitjor. S’ha de donar suport a tota possibilitat que eviti que la ultradreta governi Espanya. En la negociació hem de cedir i, també, exigir demandes.