La Diada a Lleida, un clam a favor del món rural i contra la intolerància

En un acte a la Seu Vella, el conseller Òscar Ordeig reclama “fer país des de Lleida” i el president de la Diputació, a treballar per fer una societat "acollidora"

L’acte de la Diada, a la Seu Vella de Lleida
L’acte de la Diada, a la Seu Vella de Lleida | ACN
Redacció
11 de setembre de 2024, 14:24
Actualitzat: 14:24h

El conseller d’Agricultura del nou Govern de la Generalitat, Òscar Ordeig, ha encapçalat l’acte institucional de la Diada a Lleida que s’ha celebrat a la nau central de la Seu Vella. Ordeig ha defensat que cal “fer país des de Lleida” les comarques de Ponent i el Pirineu.

L’acte institucional de la Diada a Lleida ha estat el primer que Ordeig ha fet com a conseller d’Agricultura a la capital de Ponent. En aquest sentit, ha destacat l’espai “emblemàtic” de la Seu Vella que ha volgut relligar amb les converses amb entitats, associacions, partits i forces de seguretat, a qui ha demanat “mantenir el diàleg” a les diferents institucions per intentar que Lleida sigui un “territori d’oportunitats”.

L’alcalde Fèlix Larrosa ha fet una aposta pel “diàleg entre generacions” en “temps de racismes” i ha assegurat que a Lleida diuen “sí a la diversitat” amb l’objectiu de fomentar la integració per una ciutat on “tothom trobi el seu lloc”. Larrosa ha demanat ser “models i impulsors” per garantir el lleidatà com a tret “identitari” i base de la societat lleidatana.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, també ha fet menció a la necessitat de treballar per fer que la societat sigui cada cop més “acollidora” i amb la responsabilitat de mantenir polítiques de gestió en un entorn social segur que combati la intolerància.

En aquest sentit, ha remarcat que Catalunya s’ha “forjat com a poble” gràcies a la suma i no a l’absorció. Aprofitant el marc de la Seu vella, ha recordat els lleidatans que van combatre des d’aquest monument les tropes de Felip V i ha demanat ser “fidels a aquella resistència i compromís nacional”.

L’acte ha arrencat amb la interpretació musical de "Muntanyes del Canigó" a càrrec de la Coral Maristes Montserrat Lleida. Després dels primers parlaments hi ha hagut una actuació a càrrec de la companyia de dansa contemporània Lookathingsdifferent, formada per les ballarines Carla Cervantes i Sandra Egido. Al final s’ha interpretat "El cant de la Senyera" i públic i autoritats s’han desplaçat al monòlit en record dels lleidatans caiguts per les llibertats de Catalunya, a l’espai del pont llevadís del turó.

En aquest punt, la mateixa coral ha interpretat les cançons ‘Senyor Sant Jordi’, ‘Volem pa amb oli’, ‘Sóc de l’oest’ i ‘El rossinyol’, que han donat pas a l’ofrena floral a càrrec del conseller Ordeig, el paer en cap Larrosa, el president Talarn i la delegada Gil. Per finalitzar s’ha interpretat l’Himne Nacional de Catalunya.

Arxivat a