El president de la Diputació, Joan Talarn, i el vicepresident, Agustí Jiménez, han presentat aquest dimecres el Pla de Cooperació 2025-27 a les entitats locals i comarcals. El projecte té una previsió de despesa de tres anys “per tal de simplificar al màxim la gestió administrativa i facilitar la liquiditat dels comptes municipals”
Talarn an presentat aquest dimecres als representants de les entitats locals i comarcals el Pla de Cooperació 2025-27 aprovat el passat mes de gener i que compta amb una partida pressupostària de 57 milions.
El pla destina 28.020.929 euros al finançament de la despesa corrent dels ajuntaments i les EMD; 28.020.929 euros al finançament de la despesa d’inversions dels ajuntaments i les EMD, i 975.000 euros al finançament d’inversions dels consells comarcals, repartint 19 milions per anualitat. El pla, en la primera anualitat, presenta un increment del 5,16% respecte al 2024, i en els dos posteriors anys, una previsió d’augment del 3,24%.
Joan Talarn ha iniciat la seva intervenció recordant que “aquesta potser és la trobada més important que fem amb totes les alcaldies de Lleida, Pirineu i Aran”, i que repeteix “la fórmula de transferències iniciada l’any passat per tal de simplificar al màxim la gestió administrativa i facilitar la liquiditat dels comptes municipals”.
També ha recordat que “el sistema de transferències és un salt qualitatiu afegit al que ja vam iniciar l’any 2019, quan vam normalitzar les relacions de la Diputació amb la totalitat dels consistoris a través de plans econòmics que no deixen cap ajuntament fora del sistema de distribució dels fons”.
De la seva banda, Agustí Jiménez ha insistit “en la importància de passar d’un Pla anual a un plurianual de tres anys per facilitar la planificació dels ens locals i augmentar l’autonomia municipal”. Ha afegit que s’aprova una transferència de capital en favor dels consells comarcals per dotar-los de recursos per a finançar inversions pròpies, que “s’estableix un sistema de comprovació i control aleatori en forma de mostreig que s’efectuarà sobre el 10% d’ens de cada comarca establint trams de població i començant sempre pels ens de major població”, com a novetats.