El reg de suport a les oliveres permet garantir la collita malgrat la sequera

La cooperativa de la Granadella celebra el seu centenari amb la inauguració d'un nou molí d'oli

Visita a la Cooperativa de la Granadella
Visita a la Cooperativa de la Granadella | ACN
Nació
30 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 10:32h
El sistema de reg de suport als cultius d'oliveres ha permès garantir uns nivells de collita "acceptables" malgrat la sequera. És el cas de la cooperativa de la Granadella, a les Garrigues. El seu president, Ramon Barrull, ha explicat que confia mantenir els nivells de producció entorn els 600 i els 700 quilos, malgrat que la rendibilitat de les terres se situa entre el 70% i el 80%.

Pel que fa a l'augment de preus, Barrull destaca que el de les cooperatives ha estat "més moderat" en comparació al de les empreses envasadores. Precisament, la cooperativa de la Granadella ha celebrat el seu centenari aquest diumenge amb la inauguració d'un nou molí d'oli a càrrec del conseller d'Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, David Mascort.

En el marc del centenari de la Cooperativa de la Granadella i la inauguració del nou molí d'oli, centenars de veïns han participat en una visita guiada per tal de conèixer les noves instal·lacions oleícoles.

Algunes de les innovacions del nou molí són un sistema de tractament d'oli per evitar-ne la oxidació, així com la creació d'una nova línia de producte d'alta gamma destinada als clients més exigents. En aquest sentit, Barrull ha apuntat que el nou molí d'oli permet compaginar la quantitat i la qualitat de l'oli d'oliva.

Tret de sortida a les fires dedicades a l'oli nou

La commemoració del centenari de la Cooperativa de la Granadella i la inauguració del nou molí, que ja ha entrat en funcionament per aquesta campanya oleícola, s'emmarquen dins la fira de la Primera Premsada de la Granadella. El certamen dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l'oli nou a Catalunya. Enguany, el certamen assoleix la novena edició amb el cooperativisme com a eix central i preveu la venda de fins a deu mil litres d'oli.

La programació de la fira inclou la presentació de l'oli d'oliva arbequina de collita avançada a càrrec d'Àngels Calvo, cap del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, i de l'obra commemorativa de l'artista Joan Pujol 'Joan de Tanet'.