Junts i ERC carreguen contra Illa per haver dit "Lérida" i no Lleida en un acte de campanya

Turull i Vilalta retreuen al candidat del PSC haver traduït el nom de la capital del Segrià en un míting a Santa Coloma: "Té vocació de governador civil"

Salvador Illa durant l'acte de campanya a Santa Coloma de Gramenet
Salvador Illa durant l'acte de campanya a Santa Coloma de Gramenet | PSC
Redacció
28 d'abril del 2024
Actualitzat a les 21:32h

Dirigents d'ERC i de Junts han carregat contra Salvador Illa per haver dit "Lérida" i no pas Lleida en un acte del PSC aquest diumenge a Santa Coloma de Gramenet. El candidat del PSC ha volgut traslladar el suport de tots els municipis socialistes a Pedro Sánchez, que esgota les últimes hores de reflexió abans d'anunciar, dilluns, el seu futur. 

"Que sàpigues, Pedro, que des de Santa Coloma, com des de Lleida o Sabadell, i des de tots els racons del socialisme català, estem amb tu", ha dit Illa, en castellà. En lloc de mantenir el nom de "Lleida" sense traduir, el líder del PSC l'ha traduït al castellà i ha dit "Lérida". En plena campanya electoral, això ha indignat els seus rivals, que han aprofitat per criticar-lo.

El candidat a les eleccions del 12M, Carles Puigdemont ha carregat contra Illa assegurant que el canvi dels topònims va ser part de la lluita antifranquista. "Canviar els noms dels nostres territoris és una forma d'atacar la nostra identitat, que és el que ha pretès la persecució secular a la llengua catalana, reconeguda pel seu partit a l'acord de Brussel·les", ha reblat Puigdemont en una piulada.

Tabmé Ha recordat que les protestes a Girona van incloure milers de canvis de matrícula dels vehicles, que van substituir la "GE" per la "GI", i que el governador civil socialista va renunciar a prendre mesures. Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha afirmat que Illa "té mentalitat i vocació de governador civil i no de president de Catalunya".

La dirigent d'ERC Marta Vilalta ha assegurat que un candidat que diu "Lérida" hauria de quedar "descartat" per ser president.