Lleida revisa l'ordenança de civisme per reordenar infraccions i revisar multes

S'actualitzarà d'acord amb l'evolució de la ciutat i inclourà conductes que actualment no s'hi contemplen

Redacció
02 d'agost de 2024, 08:53
Actualitzat: 8:53h
Dos agents de la Guàrdia Urbana de Lleida
Dos agents de la Guàrdia Urbana de Lleida | Nació

L'Ajuntament de Lleida ha revisat l'ordenança de civisme per reordenar les infraccions que s'hi inclouen així com precisar l'import de les sancions per a cada cas.

L'alcaldessa accidental, Cristina Morón, ha explicat que l'ordenança vigent ja té 20 anys i cal "actualitzar-la" d'acord amb l'evolució de la ciutat. De fet, part dels seus articles es trepitjaven amb els d'altres noves ordenances o faltava precisió en el quadre de sancions. Això dificultava la feina als funcionaris o provocava incertesa entre els sancionats. Així, especialistes en dret administratiu de la UdL treballen en una nova ordenança que ja inclou conductes que l'actual no contempla, com passejar seminú o nu pel carrer. La previsió és aprovar el document a finals d'any.

La Paeria de Lleida va encarregar la revisió de l'ordenança a l'equip d'especialistes de la UdL, que hi treballa des de finals de l'any passat. Un dels participants en aquesta diagnosi és el catedràtic en dret administratiu de la institució, Antonio Ezquerra, que ha explicat que s'han analitzat 120 articles i se'n preveuen modificar una cinquantena. En el primer esborrany del document, s'especifica la prohibició d'anar seminú, nu o ensenyar els genitals a la via pública.

"Aquesta situació no està contemplada en l'ordenança vigent, per la qual cosa proposarem incloure-la", ha dit el catedràtic. "Aquest és un dels aspectes que evidencien que l'ordenança de civisme de Lleida s'ha quedat antiquada i va a remolc d'altres de l'Estat", ha afegit.

En aquest sentit, l'inspector sotscap de la Guàrdia Urbana, Josep Mallada, ha explicat que "hem trobat casos d'algun home que ha ensenyat els genitals a dones majors d'edat al carrer, fet que amb l'ordenança actual no podem perseguir, però amb la modificació plantejada ja tindrem una eina per poder fer-ho".

També s'hi inclouran altres aspectes de "pur incivisme" com llançar brossa al terra, la recollida dels excrements dels animals de companyia, les molèsties per soroll o el joc amb pilotes, ha indicat Morón.

Quadre de sancions

D'altra banda, es treballarà per definir un quadre de sancions públic més clar. I és que l'ordenança vigent contempla forquilles de multes que, com a exemple, poden anar dels 30 als 650 euros en funció de l'afectació que la infracció comporti per al ciutadà, la via pública o la ciutat. 

"Concretar dins d'aquesta forquilla quin import correspon a cada conducta és una tasca que s'ha de fer després en la tramitació de cada procediment, fet que genera problemes al funcionari i a l'ajuntament, i alhora incertesa en el ciutadà per saber amb quin import exacte el multaran", ha expressat Ezquerro.

Per la seva part, Mallada ha explicat que, actualment, "a part de denunciar la conducta, hem de fer una valoració subjectiva de cada cas per tal que l'òrgan instructor defineixi l'import", ha dit Mallada. "Amb la modificació volem concretar molt més quina sanció tindrà cada infracció, fet que ens facilitarà molt la feina perquè no hi haurà interpretacions subjectives o al·legacions del ciutadà perquè considera que mereix una multa inferior", ha conclòs.

Arxivat a