Lorena González: «A Balaguer s'ha oblidat una part de la ciutadania i nosaltres governarem per tothom»

L'alcaldessa anuncia que els pressupostos estaran aprovats en les properes setmanes i descarta el projecte de l'aparcament al Centre Històric per manca de suport polític

Lorena González, alcaldessa de Balaguer, al balcó noble de la Paeria
Lorena González, alcaldessa de Balaguer, al balcó noble de la Paeria | Àlvar Llobet
10 de novembre del 2023
Actualitzat el 19 d'abril del 2024 a les 16:32h

Lorena González Dios (Balaguer, 1988) es va convertir el passat mes de juny en la primera alcaldessa de la història de Balaguer. Quatre mesos després, el govern del PSC i Treballem per Balaguer que ella lidera ha traçat les línies mestres del mandat que tot just comença. González assegura que els pressupostos municipals estaran aprovats en les properes setmanes i apunta que el seu executiu ja està treballant per solucionar la problemàtica de segregació de l'escola Àngel Guimerà per evitar-ne el tancament. 

Creu que el Centre Històric necessita un impuls, sobretot a les tardes, però abandona la idea de la peatonalització atès que no es pot tirar endavant el projecte de l'aparcament del carrer Minerva, una idea del PSC que no secunden la resta de forces del consistori, inclòs el soci de govern. Aposta per la instal·lació de càmeres de videovigilància contra l'incivisme i per augmentar el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana a partir del 2024.

La Paeria que s’ha trobat, és pitjor o millor de la que s’esperava?

Hi ha hagut coses que m’han sorprès en negatiu. Projectes que s’estaven gestionant sense que els tècnics ho sabessin. A mi això em sembla una mala praxis que s’ha de corregir. Els tècnics són clau per al funcionament de l’ajuntament, i els polítics no podem creure que som millors. Cal tenir confiança en els treballadors de la casa fins que es demostri el contrari. 

Quines mesures vol prendre com alcaldessa per millorar la gestió municipal?

Potenciar el treball en equip. Hem de ser conscients que som servidors públics i que en aquesta institució ens hi estarem només uns anys. Concebo el lideratge des del punt de vista d’aquella persona que dona exemple i que és el primer en posar-se a la feina. La tasca en grup requereix molta mà esquerra.

En necessita molta per entendre’s amb el soci de govern?

La relació és molt bona. Amb el regidor Guifré Ricart ens entenem bé. Ell i jo som els únics que tenim experiència de govern en aquest executiu jove que és el nostre. Se’ns va criticar molt, als del PSC, per haver presentat candidats sense experiència. Molta gent va prejutjar la nostra llista. Tenim moltes ganes de fer-ho bé tot i que hi ha qüestions que costen molt de tirar endavant.

Com quines?

L’aparcament al carrer Minerva. Amb Treballem per Balaguer no tenim una posició coincident en aquest tema, i no gastarem temps en aquelles polítiques en les que estem allunyats. 

L’aparcament al Centre Històric no es farà.

No a curt termini. No tinc els suports suficients per plantejar aquest projecte. I és una llàstima, perquè l’aparcament obriria moltes oportunitats per al casc antic. A nivell d’habitatge, de vida social, de comerç…  

"Amb el nostre soci de govern no coincidim amb el projecte de l'aparcament al carrer Minerva, i sense suport polític no podrem tirar-lo endavant a curt termini"

El seu govern va treure la bandera estelada que hi havia a l’espai del monument de Jaume I i després la van tornar a posar. Què va passar?

La bandera la vam retirar a instància de la Junta Electoral Central perquè ens obliga a la neutralitat en els espais públics durant períodes electorals. Vam tenir una reunió amb el Casal Pere III per explicar les raons d’aquesta retirada. Un cop fetes les eleccions, va ser tornada a hissar, tot i que aquesta bandera a mi m’exclou.

Si fos per vostè, l’estelada no hi seria?

És una bandera que m’indica que no sóc benvinguda en aquell espai perquè jo no sóc independentista. Jo hi voldria la senyera, que és l’estendard de tots els catalans. Els del Casal Pere III no han convidat mai el PSC a l’acte d’homenatge a Jaume I que es fa cada any, i les seves raons per menystenir-nos no em semblen apropiades. Els arguments per explicar el concepte d’homenatge encaixaven perfectament amb el pensament que tenim els socialistes catalans.

Espera que enguany la convidin?

Sí. També li dic que en qüestions de banderes no obriré polèmiques ni enfrontaments. Què he de fer? Prohibir l’estelada? Miri, sóc conscient de la realitat política de Balaguer; dels 17 regidors del consistori, onze tenen un perfil independentista. Els que no som independentistes som minoria i no m’interessa desgastar-me políticament en qüestions com aquesta.

Si fossin majoria tindria la mà més dura?

No. La meva aposta és la del diàleg i la de l’escolta activa. L’altre dia vaig assistir al Correllengua rere d’una estelada. Jo no puc governar només per una part dels balaguerins.

No s’ha governat per tothom en els darrers anys?

S’ha abandonat una part de la ciutadania. Moltes coses han quedat pendents de resoldre i de donar resposta. Com a servidors públics tenim l’obligació de donar resposta i solucions en la mesura que ho permetin els nostres recursos. Nosaltres governarem per a tothom.

El diàleg i l’escolta activa l’aplica amb Junts i ERC? Com és la seva relació?

Personalment és bona amb els regidors. No sempre ens hem d’estar barallant per què siguem de diferents partits polítics. Veig una bona predisposció per la seva part.

Vostè va publicar un missatge recriminant a l’exalcalde Jordi Ignasi Vidal que no marxés del consistori. Continua pensant que hauria d’entregar l’acta de regidor?

Vaig exposar una realitat; l’exalcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va abandonar la política després de perdre dos regidors. Vidal en va perdre sis, i no ho va fer. 

Ho hauria de fer, creu?

Jo, al seu lloc, ja hauria marxat. 


"Estem elaborant un pla de manteniment de la ciutat. El document ens ha de servir per identificar en quins indrets es necessiten actuacions de neteja i arranjament de la via"

Durant la campanya electoral van insistir molt en la necessitat de gestionar millor la neteja de la ciutat. Balaguer es veurà més neta en els propers anys?

Estem elaborant un pla de manteniment de la ciutat. El document ha de ser viu, perquè estarà lligat a canvis, i ens ha de servir per identificar en quins indrets es necessiten actuacions. La ciutadania ens ha d’ajudar, també. Cal potenciar el civisme. 

Es planteja augmentar les multes contra els incívics?

Tocar la butxaca per tal que la gent reaccioni és una mesura, però no l’única. Estem estudiant la instal·lació de càmeres de videovigilància. En algunes ciutats com Mollerussa han notat millores en qüestions de seguretat i d’incivisme. A Balaguer en farien falta en equipaments municipals, a les illes de contenidors, en punts conflictius de la ciutat i també als accessos. En aquesta darrera zona, seria convenient que hi hagués lector de matrícules.

Les càmeres facilitarien la tasca de la Guàrdia Urbana? 

Tenim pocs policies, i en els propers anys volem augmentar la plantilla. El nostre objectiu és arribar a 21 agents, quatre més dels que disposem a dia d’avui. D’altra banda, també necessitem dotar d’organització el cos de la policia i millorar les instal·lacions. La Guàrdia Urbana necessita un impuls que el nostre govern està disposat a oferir. 

"Les càmeres de videovigilància ens ajudarien a reduir l'incivisme i li facilitarien la feina al cos de la Guàrdia Urbana, que volem fer créixer amb nous agents a partir de l'any vinent"

Un dels temes més espinosos que vostè ha d’afrontar com alcaldessa és el futur de l’escola Àngel Guimerà. Com s’acaba amb la segregació escolar sense haver de tancar el centre?

Nosaltres ens vam oposar al tancament, i ja hem fet diverses reunions per abordar la solució al problema de l’escola. Ens hem trobat amb la plataforma que vol salvar el centre, amb l’equip directiu i també amb experts en qüestions de segregació. Tancar l’escola suposaria traslladar el problema a altres centres de la ciutat. Hi ha alternatives al tancament, i les estem estudiant.

No saben com evitar el tancament?

El com encara no el sabem. Dissenyarem un full de ruta i esgotarem totes les vies per evitar decisions dràstiques.

Decisions dràstiques voldria dir el tancament.

Esperem que no passi. Em sembla una aberració tancar una escola, i hem de pensar que és la única que hi ha al Centre Històric  i que les famílies dels alumnes se la senten molt seva. Aquesta també és una qüestió d’identitat.

El tema d’Àngel Guimerà entronca amb la necessitat de revitalitzar el Centre Històric. És una carpeta que tots els alcaldes de Balaguer han tingut oberta i que mai s’ha acabat de resoldre.

Li hem de donar impuls, sobretot a les tardes, quan tanca el jutjat i baixa l’activitat a l’ajuntament. D’altra banda, necessitem la recuperació del mercat dels dissabtes, que ha baixat de paradistes en els darrers temps.

Què passa amb el mercat?

N’hi ha que no vénen i n’hi ha que no poden venir i que estan en llista d’espera. Les quotes del tipus de comerç que pot parar al mercat limiten l’arribada de paradistes d’alguns sectors. S’ha de replantejar la visió comercial del mercat i, també, obrir licitacions per als espais dels paradistes. El meu govern té la voluntat de fer-ho.

El monument de Gaspar de Portolà tornarà a l’entrada del Passeig de l’Estació?

Ens hem de reunir amb l’associació per explicar la idea del nostre executiu. Nosaltres tenim una alternativa i creiem que en aquell indret hi hauria d’anar un altre monument. No trigarem en concretar la nostra proposta.

Vostès van criticar molt el govern anterior per presentar tard els pressupostos municipals. Quan tenen previst aprovar-los?

El de l’Institut Municipal de Progrés i Cultura (IMPIC) ja està tancat, i el nostre objectiu és dur-los al ple aquest mateix mes de novembre. Balaguer ha de poder començar l’any 2024 amb els nous comptes enllestits i aprovats.

Com porta la conciliació familiar?

Ara dormo tots els dies a casa, i això és molt important per a la meva família. Quan era senadora no ho podia fer, i en aquest aspecte ha millorat la meva conciliació. Treballo moltes hores i tinc l’ajuda de la meva mare. Quan puc, al meu fill me l’emporto als actes on he d’anar com a Paera en cap.