És el "Ranxo", la tradició centenària que fa reviure l'episodi de dècades enrere quan, just abans de la Quaresma, es donava un plat calent a la gent pobra que no tenia per menjar. Un dia abans, a Ponts es celebrava - i encara es celebra- el Lali Lali, una cercavila pel poble que es feia al ritme d'una cançoneta (d'aquí li ve el nom) i que servia per recollir dels veïns la vianda necessària per omplir les calderes, on s'hi tiren aliments a granel.
Tanta és la requesta de la tradició, que la famosa frase feta "A Ponts, parada i fonda" es podria ben bé renovar per una "A Ponts, parada i ranxo".

S'han repartit 12.000 racions de ranxo Foto: ACN

Polítics esperant la seva ració de ranxo Foto: ACN
La cap dels cuiners del Ranxo de Ponts, Rosa Boix, diu que s'han cuinat uns 1.500 quilos dels diferents ingredients amb què s'elabora el ranxo: gallines, pollastre, botifarra negra, ceba, porros, pastanaga, carabassa, cigrons, mongetes, patates, cols, tomàquet, pasta de sopa, arròs, aigua i sal. Una de les particularitats d'aquest plat és que s'elabora amb foc a terra de llenya i amb olles d'aram, de manera que aconsegueix un gust peculiar que el fa únic.
Qualsevol lloc ha estat bo per endrapar l'escudella, i el centre del municipi s'ha convertit cap al migdia en un gran restaurant improvisat. La festa ho permetia. Al punt de la primera hora de la tarda, el Ranxo del 2019ha començat a ser història, però algú ha recordat que a Artesa de Segre celebraven, aquest mateix dimarts, la festa de la matança del porc. La politicada hi ha anat a treure el cap. Ja se sap. Lo fato és lo fato.