Un equip de tècnics especialitzats en conservació i restauració patrimonial ha obert aquest dilluns les dues osseres situades a l'església del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a Os de Balaguer (la Noguera). L'actuació, que ha durat prop d'una hora, forma part d’un projecte d’estudi antropològic centrat en les figures històriques dels comtes d’Urgell. Les restes que s’hi conserven podrien correspondre a Ermengol X, els seus progenitors Àlvar i Cecília de Foix, i el seu germà Àlvar II, vescomte d’Àger.
Aquest projecte s’emmarca dins la iniciativa de reproduir els antics sepulcres d’aquests nobles, venuts a un antiquari el 1906 i actualment exposats al museu The Cloisters de Nova York.
Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera, ha subratllat que aquesta és una ocasió única per estudiar directament els ossos d’uns comtes d’Urgell coneguts i accessibles, fet que permet aprofundir en la història del comtat i de la nissaga Cabrera, a la qual pertanyien.
Les osseres actuals van ser instal·lades l’any 1967, després que les restes fossin traslladades provisionalment a l’església parroquial de Vilanova de la Sal, arran de la venda dels sepulcres originals.
Segons ha explicat Núria Armentano, antropòloga del Museu d’Arqueologia de Catalunya, el primer pas serà una revisió preliminar al mateix monestir per determinar el nombre d’individus representats i contrastar-ho amb la informació històrica. Posteriorment, es preveu dur a terme estudis genètics i proves de radiocarboni per confirmar el parentiu i datar les restes, tot i que els resultats d'aquestes anàlisis poden tardar mesos.
Robert Porta, director del monestir, ha assenyalat que l'obertura s'ha fet coincidint amb la retirada de les osseres per deixar pas a les reproduccions dels sepulcres, previstes per arribar al setembre. La voluntat és que, un cop autenticades, les restes tornin a ser dipositades dins els nous monuments funeraris. En paral·lel, l’historiador Stefano Maria Cingolani està desenvolupant una recerca documental complementària sobre els comtes d’Urgell. També es contempla una col·laboració amb el Museu Etnològic del Montseny, que lidera un projecte sobre la nissaga Cabrera, originària de la zona gironina.