Aitona rep els primers turistes per collir préssecs i nectarines

El municipi calcula repartir uns 180 quilos de fruita durant els tres dies que es desenvoluparà l'activitat

Dos turistes cullen préssecs en una finca d'Aitona en el marc d'una activitat de Fruiturisme
Dos turistes cullen préssecs en una finca d'Aitona en el marc d'una activitat de Fruiturisme | Alba Mor
Redacció
06 de juliol de 2024, 15:15
Actualitzat: 08 de juliol, 12:17h

Aitona ha rebut aquest dissabte el primer grup de turistes de l'estiu per collir la fruita de l'arbre que han apadrinat en el marc de la campanya de Fruiturisme. Es tracta d'una vintena de turistes vinguts d'arreu de Catalunya que han tingut l'oportunitat de collir préssecs vermells, préssecs plans i nectarines. Impulsada per l'Ajuntament, la iniciativa pretén desestacionalitzar l'activitat al municipi més enllà de l'època de la floració. A causa de l'alt nombre d'inscripcions, Fruiturisme ha ampliat un dia més les jornades de collita i l'acció es preveu repetir aquest diumenge i dissabte vinent. L'Ajuntament d'Aitona calcula repartir uns 180 quilos de fruita durant els tres dies que es desenvoluparà l'activitat.

Els cultius de préssecs vermells, préssecs plans i nectarines són els predominants a Aitona des dels últims 45 anys i són els terrenys que formen el mar rosa al municipi durant tres o quatre setmanes al mes de març. Iniciatives com les d'aquest dissabte volen estendre l'experiència de la floració a altres èpoques de l'any. "Ens interessa aquest tipus de turisme implicat en l'agricultura i l'entorn", ha dit el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Aitona, Jordi Vidal.

Si no hi ha cap imprevist, en finalitzar els tres dies que es desenvolupa l'activitat Aitona haurà rebut la visita de turistes vinguts de Rosselló, Tàrrega, Reus, el Vendrell, Calafell, Navarcles, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Viladecavalls, Matadepera, Santa Maria de Merlés, Barcelona i Ucraïna.

L'assessorament dels pagesos, un valor significatiu

A banda dels turistes, Aitona ha rebut aquest dissabte la visita de representants del projecte agroturístic 'España en floración', del Ministeri de Turisme, el qual agrupa les diferents floracions d'arreu de l'Estat. El seu responsable, Antonio Santos, ha recordat que Aitona "és pionera" a desenvolupar iniciatives relacionades amb la floració i "un exemple a seguir" per altres poblacions.

En aquest sentit, Santos ha destacat el paper dels pagesos com a guies turístics com un dels trets diferencials del projecte Fruiturisme: "L'experiència és més autèntica. Qui millor que un agricultor perquè t'expliqui la floració?". Un exemple és el pagès Francesc Calzada, qui considera positiu el contacte directe amb el consumidor. "Expliques el procés de la fruita i la tasten. És diferent d'anar a una botiga", ha conclòs.

Per tal de garantir aquesta atenció personalitzada, l'activitat a Aitona està limitada a un nombre de persones. La Teresa, veïna de Viladecavalls ha destacat els consells d'una guia per collir la millor fruita. En la mateixa línia s'ha expressat el Jordi, de l'Ampolla, qui ha agraït l'atenció dels agents locals.

Arxivat a