Aquest dimecres, el pavelló de l’Oli de les Borges Blanques és l'escenari del primer Fòrum de l'Oli d'Oliva Verge Extra de Catalunya (FOOVE), una trobada que ha reunit 24 ponents i més de 200 professionals del sector. L'objectiu de l'esdeveniment ha estat debatre el futur de l'oli d'oliva des de diferents perspectives: producció, gastronomia, salut i comercialització.
La jornada ha començat amb una taula rodona centrada en els models productius d’aquest sector. D’una banda, s'han analitzat els sistemes d’agricultura regenerativa, que prioritzen la salut del sòl i la biodiversitat, i d'altra, els sistemes moderns intensius, que guanyen terreny a les noves zones de regadius. Juan Francisco Hermoso, investigador de l’IRTA, ha destacat que, a Catalunya, de les 120.000 hectàrees d’olivera, només 20.000 corresponen a models intensius, que permeten reduir els costos de producció d'oli. Mentrestant, Francesc Font ha advocat per l’agricultura regenerativa, tot i reconèixer els dubtes que genera entre els productors tradicionals.
El secretari d'Agenda Rural del Departament d'Agricultura, Victor Sas, ha anunciat que el Govern impulsarà un pla de regadius amb l’objectiu d’incrementar la productivitat a les zones de secà, mantenint l’equilibri entre rendibilitat i protecció del paisatge.
Durant la jornada, també s'ha posat en relleu el paper de l'oli d'oliva en la gastronomia, la salut i la nutrició. Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, ha subratllat la importància de traduir les conclusions d’aquest fòrum en accions concretes, mentre que l’alcalde de les Borges Blanques, Josep R. Farran, ha destacat la rellevància del fòrum per reforçar la capitalitat del municipi en el sector oleícola i combatre el despoblament de la comarca de les Garrigues.