López diu que un estudi revela que a Catalunya el consum mig d'aquestes carns és de 3,5 quilos per persona i any. En aquest sentit, López ha presentat al Parlament una proposta de resolució instant el Govern a "realitzar l'inventari i el mapa de les barbacoes i altres estructures amb graella existents a Catalunya".
Agustí López ha portat aquesta proposta de resolució al Parlament, "entenent que pot comportar un notable increment de consum de car de corder, o xai, però que s'ha d'entendre tant des de l'àmbit cultural com de l'àmbit econòmic". Segons el diputat nacionalista, "el consum de la carn de corder, o xai, i de cabrit és un element essencial de la cultura catalana, i els ramats d'ovelles i de cabres exerceixen un paper rellevant en la gestió de grans extensions de camp català que no es conreen".
Atenent a dades del Dr. Martín Carreño, de la Universitat Complutense de Madrid, en el seu treball "El consumo de carne de ovino y caprino en España', el consum d'aquests tipus de carn resulta més significatiu en poblacions petites, inferiors als 2.000 habitants, i en menor grau en les que tenen entre 2.000 i 10.000, mentre que les poblacions amb més de 10.000 habitants presenten desviacions negatives respecte a les anteriors. El mateix autor aporta dades molt interessants sobre el tipus d'establiment on s'adquireix la carn d'oví i de cabrum: el 47,5% es ven en comerços especialitzats, és a dir, a les carnisseries de pobles i de barris, i tan sols l'11,8% es distribueix als hipermercats. Per edats dels consumidors d'aquests productes, les desviacions positives de consum s'observen en els grups socials d'adults independents i de persones de més de 50 anys.
López explica que el col·lectiu de propietaris de ramats i els pastors són un grup social que crea riquesa al nostre país i, alhora, representa un tronc cultural amb personalitat que preserva tradicions de tota mena de gran vàlua pedagògica per als joves catalans, i també valors essencials com l'observació pausada dels espais naturals, la reflexió profunda i sense influències dels paràmetres intel·lectuals i universitaris.
Un factor negatiu per aquest consum, tal com ha explicat Agustí López, "ha estat la clausura d'un altíssim nombre de barbacoes i d'altres estructures fixes amb graelles que hi ha per tot Catalunya, la rural i la no tan rural, prop de fonts o ermites o a espais de molta concurrència de famílies, pel perill que alguna guspira cali foc a les masses vegetals més properes". En previsió d'aquests perills, López proposa també en la seva iniciativa "incloure a la cartografia d'elements d'interès turístic de les comarques catalanes la senyalització de les barbacoes i signar els acord que siguin necessaris amb els consells comarcals i els ajuntaments on hi hagi barbacoes i altres estructures amb graella, per tal de garantir un correcte manteniment de les estructures i de l'entorn".
Un ramat de corders. Un ramat de corders.