Des de Naturabolets, empresa dedicada a la compra i venda de bolets a l'Alt Urgell, han volgut aclarir aquest tema. També des de l'Hospital de la Seu d'Urgell es dóna un missatge de calma i normalitat alhora que es convida a la prudència i a desestimar el consum dels bolets que no es coneixen bé.
La Fundació del Sant Hospital de la Seu d'Urgell va registrar al setembre cinc casos seguits d'intoxicacions per bolets en una mateixa setmana que es varen relacionar amb el consum de fredolic bord. Aquest fong tòxic provoca trastorns gastrointestinals, com ara vòmits i diarrea, que es presenten al cap de poca estona de la ingesta.
El director mèdic del Sant Hospital de la Seu d'Urgell, Francesc Aroles explica que això, juntament amb els 17 casos que es varen donar per les mateixes dates a Andorra, els va alarmar un xic, però que a partir de llavors els casos han estat pocs i molt esporàdics per la qual cosa no hi ha cap motiu per crear alarma ni per pensar que enguany hi hagi més bolets tòxics que altres anys.
Una veïna de la Seu d'Urgell va menjar diumenge passat també diversos exemplars del que creia que eren apagallums collits a la comarca de l'Alt Urgell. Al cap d'unes hores de la ingesta de bolets va començar a tindre diarrea, vòmits i mal de cap, segurament provocats per un fong similar a l'apagallums que és tòxic.
El fredolic bord o tòxic té un aspecte similar al fredolic comestible, però és més consistent, escamat de sobre el capell, amb la cama més gruixuda i plena, i no fa bona olor. El fredolic bo s'aixafa, es desfibra i es trenca molt fàcilment, i fa molt bona olor explica l' Elisabet Campi de Naturabolets.
Els experts relacionen el fredolic bord, que normalment es fa a més altitud que el comestible, amb el fred, i creuen que aquest factor podria haver fet que enguany hagin sortit les dues classes simultàniament. Tant els experts com les autoritats mèdiques insten als boletaires a ser prudents a l'hora de consumir alguns bolets que es poden confondre i davant el dubte no arreplegar el bolet que no es coneix.
Des de Naturabolets indiquen que tots els bolets comestibles en tenen algun de semblant que és tòxic i que per tan, si no es coneixen s'ha d'anar amb molt de compte. Des d'aquesta empresa alturgellenca, dedicada gairebé exclusivament a la comercialització de bolets, aconsellen també als consumidors que si compren bolets no ho facin mai a peu de bosc o de carretera perquè també "hi ha qui en ven sense saber que ven". Explica l'Elisabet Campi , que l'altre dia a elles al local de l'empresa un particular els hi va portar a vendre una caixa de bolets tòxics.
Pel que fa a la atípica temporada de bolets d'enguany, aquesta es continua regint pels mateixos paràmetres d'anel·lació amb els quals ha començat. A Naturabolets expliquen que ja hi ha als boscos de l'Alt Urgell llenegues i camagrocs a més de fredolics. Els fredolics i els camagrocs, afegeixen, són propis de finals de novembre i són els encarregats de tancar la temporada, per tant aquest any s'estan avançant una vintena de dies respecte del que es habitual.
Compra i venda de bolets a Naturabolets. Compra i venda de bolets a Naturabolets. Foto: Salomé Escribà.