Els delictes d’estafa són els que han crescut més en els darrers, però n’hi ha uns altres, els de tota la vida, que es mantenen estables en els nostres municipis i que mantenen en alerta els cossos de seguretat. Des de l'Àrea Bàsica Policial de Mollerussa-Borges Blanques s’apunta que aquesta tipologia de fets delictius no han desaparegut dels carrers, i que cal extremar les mesures de precaució. Els agents dels Mossos d’Esquadra divideixen en quatre tipus aquests delictes “clàssics”; la taca, el conegut despistat, la sembra i el carterista.
La taca
És un atracament sigil·lós i ràpid que, sovint, és perpetrat per més d’una persona. Un individu aborda la víctima pel carrer, i amb un to amable l’alerta que té una taca a la peça de roba propera a l’indret on hi ha la cartera. Una altra persona s’hi acosta i entre els dos intenten netejar la suposada llàntia. En aquest procés és quan se sostreu la cartera.
El conegut despistat
És un mètode que implica un contacte estret amb la víctima. Una vegada seleccionada, s’hi acosta i l’abraça amb l’argument que és un vell amic que fa anys que no havia vist. El moviment de l’abraçada, juntament amb la perplexitat del damnificat, permet el robatori de la cartera. Aquesta modalitat de furt també es pot donar amb les mans agafades, sobretot en dones. El delinqüent li agafa les mans a la víctima amb l’amabilitat d’un amic. Quan les retira, els anells han desaparegut.
La sembra
Sol fer-se en indrets amb aglomeracions. El lladre s’acosta a l’afectat i deixa anar monedes o bitllets a terra expressament. Tot seguit alerta la víctima que aquells diners són seus i que li han caigut. El robatori es perpetra quan la persona damnificada s’ajup per recollir-los. La bossa de mà és el que més busquen els lladres. Cal vigilar en llocs com mercats o supermercats.
En aquest sentit, els agents de la policia catalana alerten també de lladres que es posen al costat dels caixers automàtics i que sostreuen les targetes de crèdit amb el mateix mètode de la sembra, que serveix per despistar la víctima. En aquestes situacions, els diners de la targeta són retirats del caixer pel lladre pocs minuts després d’haver-se comès el robatori.
El carterista
El clàssic dels clàssics. Es dona en situacions amb molta gent. El lladre clissa on té la cartera la seva víctima. S’hi acosta i li roba amb un hàbil gest. Mercats i bars són els indrets on més es donen aquest tipus de furt.
Els Mossos d’Esquadra expliquen que els assaltants que es dediquen a aquest tipus de delicte “són experts” i, sovint, venen de les grans ciutats catalanes. Arriben a les comarques de Ponent per carretera i tornen a marxar quan han aconseguit el botí desitjat, per la qual cosa és complicat detenir-los sobre el territori.
Els consells de la policia per evitar robatoris
La policia catalana fa algunes recomanacions per evitar ser víctima de robatoris. Algunes d’elles són no portar més diners al damunt dels que necessitem, controlar la zona on guardem la cartera i no tenir-la en un lloc visible com la butxaca davantera de la camisa o samarreta, no tenir el PIN de la targeta de crèdit guardat a la cartera, desconfiar de les persones molt amables que ens aturen pel carrer o no portar joies de molt valor econòmic o sentimental. En relació amb la qüestió de la joieria, els agents recomanen tenir fotografies de tots els elements i, en la mesura que sigui possible, guardar-los en una caixa forta a casa.
En el cas d’assalt o furt, cal trucar ràpidament al 112 i interposar una denúncia. En aquest sentit, també es demana que s’aporti tota la informació possible sobre els delinqüents i els seus vehicles. Aquestes dades poden ser determinants per a futures detencions.