Els ecologistes exigeixen frenar la Nova Tracjusa per la trama de residus

La Guàrdia Civil investiga el grup Griñó per abocar més de 40.000 tones de residus tòxics i perillosos

Imatge de la policia espanyola de l'operació per desarticular un grup criminal que feia contraban d'escombraries d'Itàlia
Imatge de la policia espanyola de l'operació per desarticular un grup criminal que feia contraban d'escombraries d'Itàlia | Cedida per la policia espanyola
Redacció
15 de gener de 2025, 17:12

Ecologistes en Acció i Ipcena han sol·licitat a l’Ajuntament de Juneda (Garrigues) que suspengui la tramitació de la llicència d’obres del projecte Nova Tracjusa, atenent que el grup Griñó, soci majoritari dels impulsors, està vinculat a una trama investigada per la Guàrdia Civil per tràfic il·legal de residus provinents d’Itàlia. Aquesta operació ha deixat fins ara 22 detinguts, segons el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, que ha confirmat que la investigació segueix oberta i ha advertit que “qui la fa, la paga”.

Els grups ecologistes critiquen que Griñó controla el 50% de Gestió Agroramadera Ponent (GAP), l’empresa que impulsa el projecte. Alerten que la planta Nova Tracjusa, destinada al tractament de residus i dejeccions ramaderes, podria processar residus urbans que consideren un risc per a la salut. Per això, demanen que es paralitzi el projecte fins que es resolgui la investigació penal.

Residus tòxics i més detencions possibles

Segons la Guàrdia Civil, el grup investigat hauria abocat il·legalment més de 40.000 tones de residus en diversos abocadors de Catalunya i altres zones de l’Estat des de 2021, incloent-hi materials perillosos i tòxics. La trama hauria generat uns beneficis de 19 milions d’euros gràcies als contractes amb empreses italianes. Prieto ha confirmat que s’han realitzat cinc registres i que no es descarten noves detencions.