El Gebut estava habitat abans del segle VII aC, segons una investigació

Els estudiants de la UdL d'estiu participen de nou als treballs després que l'any passat no ho fessin per la pandèmia

Redacció
26 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:13h
Imatge de les excavacions al Gebut
Imatge de les excavacions al Gebut | UdL
El Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) ha confirmat una fase d'habitació anterior al segle VII aC al poblat iber de Gebut, a Soses (Segrià). En concret, la darrera campanya d'excavació en aquest jaciment ha permès comprovar l'existència d'un primer hàbitat amb diverses remodelacions, previ a la construcció de la primera muralla torrejada.

Per conèixer la datació exacta però, caldrà esperar els resultats de les anàlisis de carboni 14. Durant els treballs també s'ha trobat una gran llar amb llavors carbonitzades i s'ha arribat al fons del fossat defensiu. Els estudiants de la UdL d'estiu han pogut tornar a participar a l'excavació, després que l'any passat no ho fessin degut a la pandèmia.

Fins fa només un any, les dades del GIP indicaven que l'oppidum (poblat fortificat en alt) de Gebut datava del segle VII aC d'acord amb el flanc de muralla i les dues torres que s'hi van trobar. A l'excavar l'interior d'una de les torres l'estiu passat però, els arqueòlegs hi van descobrir una fase d'habitació anterior a aquesta data. Ara, les darreres excavacions d'aquest mes de juliol han permès corroborar que es tracta de les restes d'una casa o d'una cabana que compta amb una banqueta i una llar.

La responsable de la campanya arqueològica i catedràtica de Prehistòria de la UdL, Natàlia Alonso, creu que les restes daten del segle VIII aC pel sistema constructiu utilitzat. Tot i això, la datació absoluta se sabrà amb els resultats de les anàlisis de carboni 14 que se faran a unes restes òssies animals aparegudes aquests dies. Les restes s'enviaran la setmana vinent al laboratori i el resultats es podran conèixer d'aquí uns tres mesos, ha indicat Alonso.