La tinent d'alcalde de promoció de la ciutat de l'ajuntament de la Seu, Teresa Casassas, ha presentat aquest dimarts el programa de la Fira de Sant Ermengol. Casassas ha explicat que com a principals novetats de la fira d'enguany cal destacar la Mostra d'Artesania no alimentària dels Pirineus, a la plaça dels Oms; la celebració de Els Encants dels Canonges, que es portarà a terme al carrer del mateix nom; i la presència de la cervesa artesana de la Companyia Cervesa del Montseny a la carpa dels formatges.
Concretament, la Fira d'Artesania dels Pirineus estarà composta per 22 parades a la plaça dels Oms de la Seu, sota una mateixa carpa i estands unificats, cedits per Artesania de Catalunya. L'objectiu d'aquesta mostra és promocionar els artesans no alimentaris que viuen i treballen als Pirineus. Així mateix, diumenge 18 d'octubre, a les dotze del migdia es presentarà oficialment l'Associació Pirineu Art, a la sala d'actes de l'ajuntament de la Seu. Durant tot el cap de setmana hi haurà en aquest nou espai animació musical a càrrec dels grups de música tradicional Fent l'arruix, Surti com surti i un concert de La Susoni.
La segona novetat és la celebració de 'Els Encants dels Canonges' -en l'emblemàtic carrer de la seu que porta el mateix nom- que vol ser un mercat de brocanters, col·leccionisme i ocasió. La finalitat d'aquesta nova proposta és reincorporar activament els carrers del centre històric de la Seu, principalment els Canonges, Santa Maria i adjacents a la Fira de Sant Ermengol, a través d'una activitat nova i popular en la que poden participar els mateixos establiments del carrer, de la ciutat i empreses o particulars que tinguin productes a exposar i vendre.
La tercera novetat de la Fira de Sant Ermengol la trobarem dins la carpa dels formatges que enguany incorpora un estand amb la cervesa artesana de la Companyia Cervesa del Montseny. Aquesta cervesa es podrà tastar a través dels tiquets de degustació dels formatges artesans del Pirineu.
L'espai central de la Fira de Sant Ermengol que com cada any ocupa el pàrquing del Dr. Peiró disposarà de 3.000 m2 coberts, tot comptant la Fira de Formatges Artesans del Pirineus amb 1.200 m2; l'Aula de Tast amb 400 m2 i la resta l'ocuparan les entitats, els clubs esportius i associacions amb més de 50 expositors, així com l'espai Qualitat alimentària, i un servei de bar.
La Fira de Formatges -oberta tot el cap de setmana de deu del matí a deu de la nit- comptarà amb la presència de 36 formatgers provinents de tot l'arc pirinenc, del Mediterrani a l'Atlàntic i dels vessants nord i sud de la serralada pirinenca. Els visitants podran trobar formatges elaborats als Pirineus catalans, aragonesos, navarresos, bascos i francesos. El formatge convidat d'enguany és el Caseificcio Caggiano de la regió italiana de la Basilicata. En total hi haurà més d'un centenar de formatges artesans que es podran degustar tot adquirint un tiquet per 7€ que dóna dret a cinc degustacions i un aigua. Per segon any consecutiu, els visitants podran adquirir per 10€ una safata de tast que permet portar el formatge i alhora la copa de vi en una sola mà, dissenyada exclusivament per la fira. El vi que es podrà degustar és de la D.O. Terra Alta, o un got de cervesa artesana de la Companyia Cervesera del Montseny.
Recordem que divendres, a les deu de la nit, se celebrarà el ja tradicional Sopar Guiat de Formatges, a càrrec del gastrònom Pep Palau, al restaurant El Castell de Ciutat, on en cada taula hi haurà un tallador-expert en formatges que realitzarà un tast guiat d'aquest producte artesà. Durant el sopar es lliurarà el guardó ‘Amic del Formatge’, en reconeixement del treball a l’entorn al formatge artesà realitzat per un restaurador que enguany ha recaigut a Jean Louis Neichel, del restaurant Neichel de Barcelona, pel seu carro de formatges.
Annex a la carpa de formatges al mateix recinte del pàrquing del Dr. Peiró, torbarem l'Aula de Tast, on durant dissabte a la tarda i tot diumenge se succeiran nombroses activitats gastronòmiques: tastos guiats de formatges i vins, demostracions de cuina en directe i el Joc de l'Hostaler, adreçat als més petits, i un taller infantil d'elaboració de formatges. També al mateix recinte firal hi haurà l'espai Qualitat Alimentària, mostra de les denominacions de qualitat de la Seu: DOP Formatge de l'Alt Urgell i Cerdanya, DOP Mantega de l'Alt Urgell i Cerdanya, IGP Vedella dels Pirineus Catalans.
La regidora Teresa Casassas presentant la Fira. La regidora Teresa Casassas presentant la Fira.