Excel·lent qualitat de les figues d'Alguaire

L’alta temperatura estival afavoreix la dolçor dels fruits i els productors preveuen una collita abundant fins al novembre

Publicat el 21 d’agost de 2024 a les 14:04

Els productors de figues d'Alguaire, al Segrià, han iniciat la campanya de recol·lecció de 2024 amb un bon pronòstic de qualitat gràcies a les altes temperatures d'aquest estiu, que han potenciant la dolçor dels fruits. Àlex Lladonosa, representant de Figues la Noria, destaca que la collita s'estendrà fins al novembre, i convida els consumidors a aprofitar aquesta oportunitat per gaudir d'un producte que és exclusiu d'aquesta època de l'any.

La varietat més destacada a Catalunya, i en particular a Alguaire, és la Coll de Dama, amb una previsió de collita d'uns 5 milions de quilos. Aquesta varietat s'ha adaptat excepcionalment bé al clima de la zona, beneficiant-se del sistema de reg per canal de Pinyana. La producció s'ha incrementat en els darrers anys, amb preus de mercat que oscil·len al voltant dels 3 euros per quilo, cosa que ha impulsat l'expansió del cultiu.

Malgrat les bones notícies, els productors com Figues la Noria, que esperen collir al voltant de 300.000 quilos, es mostren atents a les condicions meteorològiques. Les pluges excessives poden afectar negativament la qualitat de les figues, una variable que podria influir en els resultats finals de la campanya.

El cultiu de la figa a Alguaire, un municipi amb una tradició arrelada, s'estén cada cop més per la Franja de Ponent i altres àrees de Catalunya. Les figues es distribueixen principalment a Barcelona i, per la seva curta durada, només es poden exportar a països veïns com França. Un cop collides, les figues són refrigerades immediatament i transportades al mercat la mateixa nit.