Estany: "El futur del sector passa per posicionar-se bé en el mercat"

Publicat el 09 de febrer de 2008 a les 16:46

Quin és el passat i el present de la indústria càrnia a la Seu?
El passat el podríem resumir en diferents etapes, la primera va ser entre els anys seixanta i vuitanta, en aquella època a la Seu existien tres empreses força importants que donaven feina a unes cent persones directes i a altres empreses depenents de l’activitat com pellaires, transportistes, etc...

On estem actualment?
Avui de tot aquella època sols en queda una empresa que dóna feina a unes 25 persones.

Per què va desaparèixer aquella estructura industrial?
Perque es més sèncill operar en llocs en els quals hi ha un viver d’empreses del mateix sector, on factors com l’aprofitament dels subproductes o el transport és el que fa decantar el compte d’explotació.

Quin paper ha jugat l’administració?
Aquest sector sembla que mai els ha atret, és més elegant el turisme i sobretot perquè és el que feien i fan les comarques veïnes.

Hi ha poblacions on això no ha estat així?
Moltes ciutats de Catalunya han apostat sempre per la indústria, sigui la que sigui. Quan fem actes públics, congresos o trovades en llocs com Vic, Olot, etc.., ens n'adonem de lo difícil que seria fer alguna cosa semblant a la Seu.

Quin és el futur d’aquest sector?
El futur d’aquest sector passa per les ganes de lluita que té cadascú i per posicionar-se bé en el mercat, tot i que és una activitat molt dura i amb molta competència.

Sou els únics que feu un etiquetatge i una traçabilitat individualitzada?
Sí. En tots els productes de Bruneta es crea una etiqueta amb una sèrie d’informació que és la més complerta que existeix a Europa, on hi surten totes les dades del productor i del producte.

Com valoreu el fet de ser la única carn fresca amb el màxim reconeixement europeu que tenim a Catalunya?
És un compromís i una responsabilitat molt important, el primer és que mai podem defraudar al nostre consumidor, i això representa intentar fer sempre el millor producte, el nostre client busca en nosaltres alguna cosa diferent i que li ofereixi el màxim de garanties i prestacions, nosaltres no podem dir demà serà millor, sempre ha de ser excel·lent.

 

 

Doménec Estany El gerent de Mafriseu i portaveu de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans, Doménec Estany.