Aquesta setmana ha començat la collita de la pera conference a Ponent, amb bones expectatives gràcies a la bona qualitat i calibres dels fruits, tot i una notable reducció de la producció a causa dels problemes amb el borró floral durant la primavera. Enguany, la collita ha començat uns deu dies abans de l'habitual, ja que les comprovacions de sucre de la setmana passada van indicar que els fruits estaven a punt.
Jaume Gardeñes, responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos (UP), ha destacat que algunes finques experimentaran una disminució de producció d'entre el 50% i el 80%, el que suposarà una pèrdua significativa de potencial productiu. Aquesta situació és inèdita per als pagesos de la zona, que no havien vist mai una caiguda de producció d'aquesta magnitud per la falta de borró floral a la primavera.
Les previsions del Departament d'Acció Climàtica i Afrucat ja havien anticipat una reducció del 50% en la collita de pera conference a Lleida, passant de 60.400 tones el 2023 a poc més de 30.100 tones enguany. Aquesta disminució no està coberta per les assegurances agràries, deixant els pagesos sense suport davant aquesta pèrdua.
Malgrat la reducció en la quantitat, Gardeñes confia que el mercat valorarà la collita amb bons preus, ja que la qualitat de les peres és excepcional, amb mides i sabors excel·lents. A nivell europeu, la producció de pera conference també ha disminuït, especialment en països del nord com Polònia, on les gelades de la primavera han afectat greument les collites.
A mitjans de juliol, els productors de Ponent ja van iniciar la collita de la varietat llimonera, una de les més emblemàtiques de les terres de Lleida.