La Cooperativa Cadí entra cada dia a la seva planta de producció uns 180.000 litres de llet provinents de 130 explotacions ramaderes ubicades a les comarques de la Cerdanya i l'Alt Urgell. El president de la DOP del formatge i la mantega del Cadí, Toni Torrent, diu que un dels trets diferencials de la cooperativa 'és que la recollida es diària' i la llet entra en un temps 'molt breu' al circuit de fabricació. Aquest fet, explica Torrent, dóna als productes de Cadí unes propietats 'organolèptiques úniques i molt apreciades'.
Torrent manifesta que un dels principals objectius de la cooperativa es mantenir la qualitat dels seus productes. En aquest sentit, el president de la DOP, explica que la denominació d'origen dóna un valor als seus productes, ja que, per obtenir la distinció de la DOP es demanen uns requisits com mantenir una estreta relació amb el territori, que la matèria primera provingui del mateix territori, que el producte s'elabori al territori i una alta qualitat del producte.
Torrent explica que l'any 2000 se'ls va concedir la DOP pel formatge Urgèlia, l'únic formatge de Catalunya amb denominació, i l'any 2003 es va coincidir a la mantega, una de les poques del món amb denominació.
El volum de vendes de la cooperativa durant el 2009, diu Torrent, ha estat de 42 milions d'euros. Cadí va comercialitzar durant l'any passat un total de 8.000 tones de formatge, 500 tones de mantega, 300 tones de mató i 1.200 tones de formatge fos i ratllat.
En relació a les exportacions, diu el president de la DOP, els productes del Cadí es comercialitzen bàsicament a Catalunya, tot i que un 25% de la producció de formatge va a França i un 85% del formatge Urgèlia també. Torrent diu que són dades molt rellevants tenint en compte que el país veí és el 'país formatger per excel·lència'. Així mateix, també exporta a països com Alemanya, Portugal i a Estats Units.
Actualment Cadí té 130 treballadors provinents tots de les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Torrent explica que al filosofia de l'empresa és arrelar la gent del territori i que no hagin de marxar fora de la comarca per guanyar-se la vida.
Enguany el Cadí ha tret un nou producte al mercat, el 'Cadífresc', un formatge fresc que destaca per les seves qualitats i per la seva llarga conservació sense l'addició de conservants. Torrent diu que aquest nou producte ha tingut una 'gran acceptació' entre els consumidors.
Segons Torrent el futur de la cooperativa està en mans del mercat i de les seves demandes, diu que els productes que s'elaborin en un futur dependran de la demanda dels consumidors. A més, Cadí, te un departament R.
En la imatge un treballador de Cadí envasant mantega. En la imatge un treballador de Cadí envasant mantega.