La Seu d'Urgell es prepara per acollir una nova edició de la Fira de Sant Ermengol

El certamen se celebrarà aquest proper cap de setmana, dies 15 i 16 d'octubre, amb importants canvis i novetats en l'organització d'una fira que és mil·lenària.

Publicat el 10 d’octubre de 2011 a les 17:36

La Fira de Formatges Artesans i la Mostra d'Entitats s'ubicaran enguany a la zona esportiva. Aquesta és una de les diverses novetats que presenta la Fira de Sant Ermengol 2011, que se celebrarà dissabte i diumenge i que s'ha presentat avui.

Quaranta artesans formatgers d'arreu dels Pirineus estrenaran la nova pista polivalent com a recinte firal. Amb aquest canvi “s'aconsegueix un estalvi econòmic important, ja que no s'ha llogat cap carpa", ha assenyalat el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Pallarès. Alhora, hi afegeix, "s'aconseguirà un certamen més endreçat” i es manté es mateixos metres quadrats que hi havia a l'aparcament Doctor Peiró. Així, el cost de la Fira passa de 190.000 a 135.000 euros.

Una cinquantena d'entitats, associacions i ens de promoció turística se situaran al Pavelló Poliesportiu i al replà d'entrada a la piscina s'hi instal.larà la la mostra ramadera, amb vaques de les races bruna i frisona i cavalls pirinencs. A més a més, s'hi podrà degustar un tast per comparar la carn de cada espècie.

A l'aparcament Doctor Peiró enguany hi haurà l'AutoFira, amb 15 estands de vehicles i maquinària. Més amunt, al Portal de Cerdanya i la Plaça dels Oms, els visitants i trobaran la Fira d'Artesania del Pirineu, amb 66 parades.

Tot seguint el recorregut circular, al carrer Major s'hi ubicaran les parades ambulants d'aliments; i al centre urbà, la resta de parades, fins a un total de 380. Estaran repartides pel passeig Joan Brudieu, Mare Janer, plaça Catalunya, Sant Josep de Calassanç, avinguda Pau Claris, Joaquim Viola, Llorenç Tomàs i Costa, Josep de Zulueta, La Salle i Bisbe Guitart.

Inauguració amb Josep M. Pelegrí

La Fira de Sant Ermengol obrirà les portes al públic dissabte, a les 10 del matí. A les 11, la inauguració oficial la presidirà el conseller d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de l'alcalde de la Seu, Albert Batalla.

A banda de la Fira de Formatges, la pista polivalent també acollirà el Concurs de Formatges Artesans -que incorpora la categoria de 'Formatges amb condiment', l'Aula de Tast i el Joc de l'Hostaler. El formatge convidat d'enguany és el Mare Nostrum de Sevilla.

Una altra novetat és que s'ha limitat a 9 la presència de parades d'Idiazábal. Segons ha detallat la tècnica municipal de Promoció Econòmica, Montse Ferrer, a causa de l'alta demanada d'elaboradors bascos que volen venir a la Seu (15), s'ha reservat cinc estands per als més fidels i la resta s'han sortejat.

El tiquet degustació costarà 7 euros i dóna dret a fer 5 tastos de formatge, vi Vila Corona (DO Costers del Segre), cervesa artesana Ninkasi o aigua de Veri. També s'haurà de dipositar un 1 euro de fiança per la copa de vi de vidre, atès que enguany l'INCAVI no ha facilitat copes a l'organització per manca de pressupost.

Denominacions d'origen

L'espai Qualitat Alimentària es trobarà al costat de les entitats i promocions les DOP de Formatge i Mantega de l'Alt Urgell i Cerdanya, la IGP Vedella dels Pirineus Catalans i d'altres productors de qualitat del territori. Els hotels Andria i Sant Vicenç oferiran aquests dies sopars especials de formatge.

Jornada tècnica

Divendres, la Jornada Tècnica de la Fira de Formatges se centrarà en els formatges de pastor. La sessió està dirigida i coordinada per Roser Romero del Castillo, professora de la UPC. Els ponents seran Raúl Fanlo, professor de Ramaderia de la UPC; André Bazerque, president de l'AFFAP; Elisabeth Gorrochategui, presidenta d'Artzai Gazta; Nicanor Coscollola, de Formatgeria Tórrec de la Noguera; Eva Vila, propietària de Vila Viniteca, i Josep Villareal, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària.

A tot plegat cal afegir-hi que dissabte al vespre, a la plaça de les Monges, hi ha programada l'estrena de l'espectacle Trossos, de la companyia Obskené.