Lleida implementa un projecte pioner de teleassistència per a pacients crítics

La Tele UCI territorial connecta l’Hospital Comarcal del Pallars amb l’Arnau de Vilanova a través de tecnologia avançada, permetent la monitorització remota i una millor coordinació mèdica

Teleuci de l'Hospital Comarcal del Pallars
Teleuci de l'Hospital Comarcal del Pallars | Cedida per l'Hospital Comarcal del Pallars
Redacció
20 de novembre de 2024, 09:41

El Servei Territorial de Medicina Intensiva de Lleida ha posat en marxa la Tele UCI territorial, un projecte que millora l'atenció als pacients crítics i semicrítics de l'Hospital Comarcal del Pallars gràcies a la monitorització remota des de l’Hospital Arnau de Vilanova. Aquesta iniciativa, presentada al Mobile World Congress, utilitza tecnologia avançada, com càmeres robòtiques i sistemes de monitoratge a temps real, que permeten valorar pacients a distància i prendre decisions clíniques sense necessitat de traslladar-los.

Aquesta tecnologia s’ha instal·lat a Urgències i a la planta d’hospitalització del Pallars, amb un centre de comandament a l’UCI de l’Arnau que disposa de sis pantalles per seguir constants vitals, imatges radiològiques i altres dades mèdiques, així com per establir videoconferències amb professionals locals i, si cal, amb les famílies. Aquest sistema facilita la coordinació entre equips mèdics i permet decidir si els pacients es traslladen a un hospital amb UCI o si reben seguiment al mateix centre.

Segons Jesús Caballero, director clínic territorial de Pacients Crítics, aquest model és clau en una regió com Lleida, on molts hospitals no disposen de servei d’UCI. La iniciativa pretén estendre’s a altres hospitals com el de Vielha o la Seu d’Urgell.

El projecte, integrat dins CRÍTIC.CAT i coordinat pel Servei Català de la Salut, busca millorar la gestió dels pacients crítics a tot el territori. Recentment, ha estat reconegut amb els Premis Ennova Health 2024 en les categories de telesalut i e-learning, un guardó que destaca les iniciatives que contribueixen a la sostenibilitat i milloren la qualitat de vida dels pacients.