El Departament de Justícia ha llançat el projecte 'Can Confident' a Lleida, una iniciativa innovadora que utilitza gossos ensinistrats per crear un entorn més còmode i segur per als menors implicats en procediments judicials. Aquest projecte busca millorar la qualitat de les declaracions dels infants, sovint l'única prova contra els investigats, i alhora atenuar el procés de revictimització, protegint els drets dels menors.
La iniciativa està supervisada per professionals de l'Equip d'Assessorament Tècnic Penal (EATP) i és dirigida per l'associació Ilerkan, especialitzada en teràpia assistida amb animals. Robert Cabasés, director dels Serveis Territorials de Justícia a Lleida, ha destacat que es tracta d'un projecte pioner a Catalunya molt positiu, especialment perquè els menors són les víctimes més vulnerables. Cabasés ha subratllat que els infants sovint se senten nerviosos o reticents a parlar en processos judicials perquè han de reviure "fets traumàtics". La presència dels animals pretén crear un ambient més propici per a la seva declaració, convertint-la en una prova preconstituïda, clau en molts casos per acusar l'investigat.
Maylos Rodrigo, responsable d'Ilerkan, ha explicat que la presència del gos permet generar un ambient més distès, tranquil i amable, fet que ajuda a relaxar el nen i a millorar la seva comunicació. Rodrigo ha afegit que l'objectiu és generar un record positiu per als infants, destacant que la primera i última cosa amb la qual interaccionarà el nen serà el gos, per tal que tingui un record més positiu.
El psicòleg de l'EATP, Enric Lletjós, ha valorat positivament l'ús dels gossos com una "eina més" per facilitar les entrevistes amb menors, assegurant que la declaració sigui el màxim de clara i consistent per a ser utilitzada en el judici. Lletjós ha considerat que el projecte ajudarà a "atenuar" la revictimització que pateixen els infants en haver d'explicar els fets viscuts diverses vegades.
El projecte va començar a gestar-se fa dos anys gràcies a la jutgessa Aurembiaix Giribet i Montse Berenguer, membre de l'EATP, qui van presentar la idea al Departament de Justícia i a l'associació Ilerkan. Giribet ha remarcat que "els jutges sabem de lleis, però tractar amb menors és un altre aspecte i necessitem ajuda de professionals o altres instruments, per la qual cosa la teràpia assistida amb animals serà un èxit assegurat per al bon procediment judicial".
Cal destacar que el projecte només s'activarà amb l'autorització dels tutors dels infants i de la comitiva judicial, tal com estableix el conveni signat per Justícia.
Funcionament de les sessions
Durant les sessions d'exploració judicial, els gossos, especialment entrenats per oferir suport emocional i físic, es presenten de manera calmada als infants per reduir les tensions inicials. Els primers quinze minuts es dediquen a crear un vincle entre el nen i el gos mitjançant jocs o activitats adaptades a l'edat de l'infant. Durant l'exploració, el gos es manté a prop del menor, oferint una presència tranquil·litzadora i permetent que l'infant el toqui o acaroni per calmar-se si se sent ansiós.
Els gossos poden realitzar petites tasques com posar el cap a la falda del nen o romandre al seu costat, creant una atmosfera de suport constant. Aquesta interacció facilita que el menor se senti protegit i escoltat, permetent-li relatar els fets de manera més còmoda i menys traumàtica. Al final de la sessió, es torna a crear un ambient distès on l'infant interactua amb el gos a través de jocs, assegurant que la primera i l'última interacció del menor sigui amb el gos, deixant així un record més positiu de l'experiència.