L’acte de presentació, que s’iniciarà a les 20.00 hores, anirà a cura del president de la Diputació, Jaume Gilabert; del subdirector general de turisme, Patrick Torrent, del director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Ferran Rella, que farà una introducció sobre la literatura i les rutes literàries al Pallars; de Carles Porta, autor d’un dels llibres que donen lloc a les rutes; de l’empresa Montanyanes i del regidor de cultura de l'Ajuntament de Sort, Josep Colom que farà la presentació de la nova ruta de Vall d'Assua, inspirada en la novela les Veus del Pamano, de Jaume Cabre. També assistiran a la presentació el director dels serveis territorials d’Innovació, Universitat i empresa, Vidal Vidal; la vicepresidenta del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i responsable de l’àrea de Turisme, Olga Solé; el vicepresident del Patronat de Turisme, Josep Cosconera, i el director, Xavier Moncayo.
Aquesta nova proposta turística basada en el turisme cultural ofereix un producte diferenciat i singular, que uneix gastronomia i literatura, i té com a objectiu promoure la comarca, el seu paisatge i la cuina pallaresa.
Els cinc llibres que han servit per crear les rutes són Les veus del Pamano, de Jaume Cabré; Pedra de tartera, de Maria Barbal; Viaje al Pirineo de Lérida, de Camilo José Cela; A peu pel Pallars Sobirà i La Val d'Aran, de Josep Maria Espinàs, i Tor, tretze cases i tres morts, de Carles Porta.
Aquests cinc llibres que donen lloc a les rutes literàries del Pallars Sobirà han tingut un èxit notable i han estat tots traduïts al castellà i, per tant, són d’accés fàcil als lectors del conjunt de l’Estat. També permetran arribar al mercat alemany, a causa de la traducció en aquesta llengua de Jaume Cabré, Maria Barbal i Carles Porta a la Fira del Llibre de Frankfurt.
Algunes d’aquests rutes ja s’han posat en marxa i ja són senyalitzades, com ara les de la vall d’Àssua, que es creen a partir dels escenaris que figuren als llibres Les veus del Pamano, de Jaume Cabré, i Pedra de tartera, de Maria Barbal. Les altres seran a punt d’aquí a poc temps.
Després de la presentació se servirà un aperitiu literari amb plats característics pallaresos que figuren a les novel·les elaborat per l’Associació Gastronòmica La Xicoia. El menú consistirà en una crema de ceps; un canapè de girella; un trinxat de col i trumfes amb papada confitada; xolís, secallona i formatges artesans del país; torrada de paté i allioli de codony; terrina de morro i orella; tac de jarret de poltre amb patata; arròs amb carreretes; tàrtar de truita de riu de Tavascan; filiberto, i ratafia.