La plataforma Manifest del Gran Urgell ha comunicat que el 27 de febrer es celebrarà la primera vista de la reclamació patrimonial presentada pels afectats pel tancament del canal d'Urgell el 2023. El judici tindrà lloc al contenciós administratiu de Lleida, i es considera que el seu resultat podria establir un precedent jurídic per als altres afectats que no van poder regar durant aquella campanya a causa de la sequera. A més, alerten que encara hi ha 1.300 resolucions pendents de resposta del Departament d'Agricultura, una situació que consideren una "falta de respecte" després de més d'un any.
La plataforma ha instat a trobar una solució dialogada, amb l'objectiu que tots els afectats cobrin les indemnitzacions promeses. Amb relació als ajuts pendents, tot i que recentment s'han resolt unes 1.048 sol·licituds, encara queden per resoldre unes 1.300 sol·licituds, amb un alt nombre de denegacions (65%) en les que ja han estat ateses. La plataforma considera que tothom hauria de cobrar indemnització, ja que els afectats van ser prioritzats per determinats cultius.
A només dos mesos de començar la pròxima campanya de reg, la plataforma recorda que serà la segona amb el sistema d’hidros i insten a millorar el seu funcionament per evitar la "improvisació" de l'any anterior. Consideren necessari que els regants tinguin informació prèvia sobre la gestió de l'aigua, el traspàs d'hidros i les millores informàtiques per a la gestió.
Finalment, pel que fa a la proposta de portar aigua del canal d'Urgell a Barcelona a canvi de 120 MEUR per a la modernització, el Manifest es mostra partidari de la modernització, però adverteix que s'han de negociar condicions beneficioses per al sector, evitant l'aportació de capital privat i mantenint els drets i concessió d'aigua fins al 2061.