La mancança de paletes i professionals qualificats està impulsant el sector de la construcció cap a un model més industrialitzat. Així ho ha destacat Lluís de la Fuente, president del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Lleida, qui ha explicat que aquesta tendència permet "suplir" la falta de treballadors amb una producció més eficient en tallers.
A Lleida, zones com la capital del Segrià, la Val d'Aran i la Cerdanya han vist un augment significatiu en la construcció d'habitatges els darrers anys. De la Fuente ha assenyalat que, davant l'escassetat d'obra nova, la rehabilitació d'immobles antics es presenta com una alternativa viable. "Una casa vella pot seguir sent útil", ha comentat, subratllant que la rehabilitació és sovint "la gran abandonada" en el mercat immobiliari.
Des de l'any 2008, la construcció d'habitatge nou ha estat limitada. No obstant això, de la Fuente ha destacat un creixement "sostingut" en el nivell de construcció actual, tot i que la demanda de materials continua sent elevada. "Abans es produïa en gran quantitat, ara és més difícil aconseguir materials a causa de les condicions del mercat", ha explicat.
Les tendències actuals apunten cap a l'ús de sistemes de formigó prefabricat, fusta i acer, mentre que en projectes més petits es busca recuperar materials tradicionals com la terra comprimida, adaptant-los a un disseny modern. En aquest sentit, la instal·lació d'aire condicionat s'ha convertit en un requisit essencial, tant a la plana com al Pirineu, en resposta a l'augment de temperatures causat pel canvi climàtic.
A més, de la Fuente ha mencionat que la intel·ligència artificial està emergint com una eina valuosa en l'arquitectura, facilitant la creació d'imatges d'edificis i habitatges acabats. Aquesta tecnologia ofereix resultats ràpids i atractius, però requereix un criteri tècnic per assegurar que les idees es poden fer realitat.