El projecte per a la construcció d’una planta de biogàs a la Sentiu de Sió, a la Noguera, ha obtingut el suport de la comissió d’Urbanisme, un pas crucial per a l’inici de les obres previstes per a l’any vinent. Promogut per Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) i Connect Bioenergy, el projecte estarà exposat al públic abans d’obtenir la llicència d’obres necessària per començar la seva construcció.
Amb una inversió de 4,5 milions d’euros aportats pel Departament d’Agricultura, els promotors asseguren haver assegurat el 80% de les dejeccions ramaderes necessàries per al seu funcionament, procedents de 220 ramaders de la comarca. La planta tindrà capacitat per gestionar més de mig milió de tones de deixalles ramaderes anuals i convertir fins a 450.000 tones en biometà, contribuint així a una gestió més sostenible dels residus i a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.
A més de produir biometà que s'injectarà a la xarxa de gas natural, la instal·lació aportarà nutrients orgànics per a l'agricultura, promovent l’economia circular. Amb una capacitat de producció anual estimada de 200 GWh, la planta podria cobrir el consum de 23.000 llars i evitar l’emissió de 68.000 tones de CO2 a l’any, convertint-se en un pilar important en la lluita contra el canvi climàtic.
Tanmateix, el projecte no està exempt de controvèrsia. La plataforma Pobles Vius, que agrupa activistes de la zona i altres regions, s’oposa a la seva construcció, argumentant que la magnitud de la instal·lació és desmesurada i podria ser insostenible per al territori.
La planta de biogàs de la Sentiu de Sió es preveu que generi més de 35 llocs de treball durant la fase d’operació, marcant així un nou pas cap a la sostenibilitat energètica i la millora de la gestió de residus en el context de la transició ecològica.