Serrat Gros, premiat com a tercer millor formatge de cabra del món

Publicat el 21 d’octubre de 2009 a les 15:39

Per als actuals formatgers de Cal Codina, Raül Alcaraz i Mercè Lagrava, el premi ha estat una autèntica sorpresa. “Vam enviar els nostres formatges sense comentar-ho amb ningú, doncs en un certamen d’aquestes característiques pensàvem que teníem poques possibilitats”, recorden. “Per això mateix l’alegria ha estat enorme”, conclouen.

El formatge Serrat Gros va néixer a Ossera, de les mans d’Eulàlia Torras, l’any 1981. Des d’aleshores, s’elabora artesanalment amb llet crua de cabra del propi ramat. De coagulació làctia i pasta tova i escorregut lentament, passa unes vuit setmanes de maduració a la cava. Per a una millor conservació, es ven embolicat en cotó cru. Al llarg d’aquests anys, ha estat premiat diverses vegades a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, a la Seu d’Urgell.

Eulàlia Torras ha recollit la seva experiència com a pastora i formatgera en el llibre Serrat Gros: història d’un formatge pirinenc (Garsineu Edicions). Aquest any 2009 ha rebut un doble reconeixement públic: d’una banda, el premi “Trementinaire d’Honor” i, de l’altra, el premi FIDEM a la trajectòria professional en el món rural. Des de l’any 2006, els responsables de la formatgeria són el Raül i la Mercè, que mantenen intacte el procés d’elaboració, les característiques i la qualitat del Serrat Gros.

 

 

El Serrat Gros de la Formatgeria d'Ossera va ser present a la Fira de Sant Ermengol. El Serrat Gros de la Formatgeria d'Ossera va ser present a la Fira de Sant Ermengol.