Troben un tresor medieval amagat a Lleida

La restauració d’un centenar de monedes del regnat d’Alfons I d’Aragó avança lentament per l’alt grau de corrosió

Les monedes de billó localitzades a Lleida són de l'època del regnat d'Alfons I d'Aragó, el Bataller, entre el 1115 i el 1134
Les monedes de billó localitzades a Lleida són de l'època del regnat d'Alfons I d'Aragó, el Bataller, entre el 1115 i el 1134 | ACN
Redacció
03 de febrer de 2025, 16:15
Actualitzat: 16:42h

El laboratori d'arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL) està treballant en la restauració d'un centenar de monedes de billó, descobertes al novembre durant les excavacions de la futura estació d'autobusos de Lleida, ubicada a prop de l’estació de trens. Les monedes, datades entre 1115 i 1134, corresponen al regnat d'Alfons I d'Aragó, el Bataller. Aquestes peces, fetes d'un aliatge de plata i coure, presenten un alt grau de corrosió, cosa que ha alentit el procés de restauració.

Les monedes estaven embolicades en un drap dins d'una gerra de ceràmica, amagades intencionadament. Fins ara, s’han restaurat una dotzena d'elles i es preveu que els treballs es completin a la tardor.

La troballa és particularment interessant perquè totes les monedes són del mateix període i regnat, cosa poc comuna, ja que normalment les monedes amagades provenien de diferents moments històrics. Els arqueòlegs estan investigant el motiu d'aquesta coincidència.

A més de les monedes medievals, s'han trobat altres objectes com monedes romanes i una baioneta de la Guerra del Francès. Durant l'excavació també es van localitzar dues construccions de finals del segle XII, que es creu que eren fondes o hostatgeries a les afores de la ciutat.

L'Ajuntament de Lleida ha expressat la seva intenció d'exposar les peces al públic un cop completada la restauració. L'alcalde Fèlix Larrosa ha indicat que estan treballant en col·laboració amb el Museu de Lleida per trobar l'espai adequat per a l'exposició.