Cardona dedica un cicle al turisme cinematogràfic

Amb el títol "Cardona, de cine", la vila ducal vol divulgar el seu llegat cinematogràfic i potenciar el turisme de pantalla

Cardona aprofita la seva històrica relació amb el cinema per a potenciar el turisme
Cardona aprofita la seva històrica relació amb el cinema per a potenciar el turisme | AjCdn
Redacció
24 de setembre de 2024, 13:02

La Fundació Cardona Històrica (FCH), a través de la Cardona Film Office, ha preparat per aquest mes d'octubre un cicle al voltant del cinema que combina visites guiades, projeccions, xerrades i exposicions. Amb el títol Cardona, de cine, la vila ducal vol divulgar el seu llegat cinematogràfic i potenciar el turisme de pantalla a través d'una programació molt diversa i innovadora. 

"Volem connectar la producció cinematogràfica que històricament s'ha fet a Cardona amb les estratègies de turisme de pantalla per captar nous segments de visitants i combatre l'estacionalitat. Som una destinació de pel·lícula", assegura Francesc Ponsa, director general de la Fundació Cardona Històrica.

La Cardona de cel·luloide

Dins el cicle i en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, la FCH ha organitzat un itinerari guiat titulat La Cardona de cel·luloide per descobrir on s'ubicaven les sales amb cinematògraf i cinemes de Cardona. Cardona sempre ha tingut una gran tradició cinematogràfica. A l'època industrial es van comptabilitzar fins a onze sales de projecció de cinema que no van funcionar de manera simultània.

La visita és gratuïta, anirà a càrrec de Pep Jové Company, besnet dels propietaris de l'antic Cine Modern, i es realitzarà la tarda de l'11 d'octubre.

Cardona i Orson Welles

Una altra proposta és Orson Welles i el Castell de Cardona: una visita de pel·lícula, visita que recorre els escenaris principals del rodatge de Campanades a mitjanit a la fortalesa cardonina i recull vivències i anècdotes de la gravació. El pati ducal, el claustre i sobretot la col·legiata de Sant Vicenç són els espais més destacats del rodatge i permeten veure el gran talent de Welles a l'hora de crear ambients i convertir el castell en un protagonista més de la pel·lícula.

Durant el recorregut s'explica també el context de l'època a Cardona i el país, la trajectòria vital i professional d'Orson Welles i les anècdotes del rodatge. Algunes d'elles han estat viscudes per persones de Cardona que hi van tenir relació com la família Davins de l'Hostal Perico, on dinava Welles i el seu equip, o la perruquera cardonina, Sílvia Muntané, que va treballar en el rodatge.

Es faran dues edicions els dies 5 i 16 d'octubre. Aquesta segona data coincideix amb l'efemèride dels 60 anys de l'inici del rodatge de la pel·lícula de Welles a Cardona. La visita compta amb el suport de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

De Hollywood a Catalunya

El cicle també compta amb una exposició titulada de Hollywood a Catalunya que es podrà visitar al Parc Cultural de la Muntanya de Sal del 4 d'octubre al 5 de novembre. L'exposició és retrospectiva, de caràcter divulgatiu i didàctic, i presenta les grans produccions de cinema que s'han rodat a casa nostra. Aquesta mostra visual ens apropa als espais i paisatges on han rodat cineastes com Orson Welles, Franklin J. Schaffner, Joseph L. Mankiewicz o Woody Allen, entre d'altres.

L'exposició tindrà el complement de la xerradaHollywood a Catalunya i el turisme cinematogràfic de sèries a càrrec de Jaume Palau, consultor en turisme cinematogràfic i gestor cultural. La xerrada tindrà lloc el 4 d'octubre a les 7 de la tarda al Centre Cardona Medieval.

El monogràfic culminarà amb la projecció de Pájaros, el 20 d'octubre a les 6 de la tarda al Teatre els Catòlics, un film de Pau Durà dins el Cicle Gaudí que impulsa l'Acadèmia del Cinema Català.

D'Orson Welles a Malnazidos

Diferents enquestes realitzades a viatgers conclouen que el 65% dels turistes s'han sentit inspirats a viatjar a una destinació després d'haver-la vist en una sèrie o pel·lícula. En aquest context, ara fa un any, la Fundació Cardona Històrica va crear la Cardona Film Office amb l'objectiu d'atraure rodatges i sessions fotogràfiques  a la vila ducal i divulgar el patrimoni cinematogràfic local.

Històricament, Cardona ha estat una destinació molt utilitzada en rodatges cinematogràfics i publicitaris. La producció més coneguda ha estat Campanades a mitjanit d'Orson Welles, però també es va rodar El arquero de Sherwood (1971), de Ferroni; La catedral del mar (2016), de Jordi Frades; XP3D (2011), de Sergi Vizcaíno; Malnazidos (2020), de Ruiz Caldera i Del Toro; o Teresa (2023) de Paula Ortiz. A l'estiu també es va rodar unes escenes d'una sèrie medieval per a Netflix.

El centre històric de Cardona també ha estat el protagonista d'anuncis com el protagonitzat per l'actor Daniel Craig (James Bond) per a una coneguda marca de cerveses.