Un any més, Castellterçol celebrarà la seva popular Festa de l'Escudella durant tot el matí i migdia del proper dimarts de Carnaval i abans no comenci la Quaresma a partir del Dimecres de Cendra. La festa es portarà a terme a la plaça Enric Prat de la Riba i començarà a 2/4 de 9 del matí amb un esmorzar popular.
Fins a les 2 del migdia, les olles aniran fent el xup-xup amb els ingredients tradicionals de Castellterçol. Durant tot el matí, es podran visitar diversos tallers temàtics com els de vidre bufat i vidre Murano, llauneria tradicional, confecció d'imants o com decorar bosses.
A partir de la 1, es procedirà al repartiment de l'escudella que ja estarà a punt per a tots els visitants. Tothom que vulgui la podrà degustar, però enguany amb algunes restriccions. Només estarà permès un màxim de dos cullerots grans (unes sis racions) per persona. La festa estarà amenitzada per la Isabel de Sant Cugat de La Nit dels Ignorants de Catalunya Ràdio.
També tothom que vulgui podrà fer ús de la zona habilitada al costat de la plaça per menjar-se l'escudella. Un espai on trobaran taules, cadires, vi i aigua. Com cada any cal portar de casa un plat o recipient per posar l'escudella, got i cullera.
En anys anteriors s'han repartit aproximadament unes 4.000 racions de les trenta olles que durant quatre hores han fet xup-xup a la plaça. Una escudella única, que com cada dimarts de Carnaval es cou a l'aire lliure i que conté ingredients de proximitat tan bàsics com carn de vedella i pollastre, arròs i pasta. I que és l'única de Catalunya que no fa servir verdures.
[superfillagrantema]1722[/superfillagratema]
Amb aquesta cocció de més de quatre hores s'aconsegueix una escudella grassa, ranxo, sopa o com li vulgueu dir. Una escudella molt consistent, que any rere any omple la plaça de Castellterçol i amb la que se celebra, probablement, la festa més antiga d'aquest poble del Moianès, amb dades documentades ja al segle XVI.
Els ingredients previstos i necessaris per al dimarts vinent i per coure l'escudella s'encabiran en 30 calderes de 60 litres cadascuna amb els següents ingredients bàsics: 1.800 litres d'aigua, 53 kg de vedella, 38 kg de carn magra, 44 kg de costella de porc, 51 kg de pollastre, 46 kg de botifarra negra, 22 kg de llard de porc, 20 litres d'oli d'oliva, 110 kg d'arròs, 95 kg de fideus, 550 g de pebre vermell, 250 g de pebre negre i 12 kg de sal.
[naciomanresa]
Castellterçol, a punt per a la Festa de l'Escudella més popular de la Catalunya Central
Tindrà lloc dimarts de carnaval i té previst repartir 4.000 racions
ARA A PORTADA
-
-
-
Txell Ferré brilla a Funchal amb quatre medalles al Campionat d'Europa de natació artística Pere Fontanals
-
Els pèsols i les tavelles protagonitzen el sopar de primavera de les Temporades Gastronòmiques del Bages a Artés Pere Fontanals
-
Els pagesos de la Catalunya Central celebren una collita de cereal «espectacular», però que pot ser «ruïnosa» pels preus Pere Fontanals
Publicat el 10 de febrer de 2024 a les 12:45
Actualitzat el 10 de febrer de 2024 a les 12:59
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans El Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa, primer de la Catalunya Central a entrar a Apropa Cultura
-
Cultura i Mitjans Sant Fruitós busca Pubilla i Hereu per al 2025: obert el termini de candidatures
-
Cultura i Mitjans La Coral Escriny emociona amb tango litúrgic i música argentina contemporània
-
Cultura i Mitjans Els ajuntaments del Bages i el Consell Comarcal reclamen més finançament per a les escoles municipals de música
-
Cultura i Mitjans L'Escola de Música de Santpedor emociona amb un musical multitudinari per celebrar els 35 anys
-
Cultura i Mitjans Ja es coneixen els guanyadors del concurs de fotografia Flor de Sol 2025