
La Fira de la Coca i el Mató celebra els dies 26 i 27 d'octubre la 20ª edició amb una aposta decidida pel seu vessant gastronòmic a través de la creació d'un nou espai de restaurant que oferirà una desena de propostes el·laborades pels restauradors de l'associació de la Gastronomia del Montserrat amb l'objectiu de potenciar els productes de proximitat. El Restaurant de la Gastronomia del Montserrat neix, d'una banda, com una evolució natural dels tradicionals tastets que s'han anat oferint durant les darreres edicions però també per la necessitat d'enfortir l'eix gastronòmic del certamen i potenciar un dels seus productes estrella: el mató. Entre les activitats programades en el marc d'aquest certamen, enguany, i per primera vegada, tindrà lloc un concert de nit, el dissabte dia 19, i una sèrie de propostes de dinamització que tenen l'objectiu donar un valor afegit a l'experiència de degustar els plats i productes que es presentaran durant la fira.
La fira, que es celebrarà durant el cap de semana del 26 i el 27 d'octubre amb la plaça de la Font Gran com a centre neuràlgic de tota l'activitat, obrirà portes dissabte a les 10 del matí. La inauguració tindrà lloc al punt del migida i comptarà amb la presencia de Joan Rigol, president del Patronat de la Muntanya de Montserrat, que encapçalarà el seguici d'autoritats convidades en aquesta data tant assenyalada.
Amb dues dècades de trajectòria, la Fira de la Coca i el Mató ha consolidat la seva especialització en els productes que li han donat el nom: la coca i el mató de Montserrat. L'espai destinat al mató i els formatges, situat a l'accés al nucli urbà, presenta una oferta de productes de gran qualitat amb la presència destacada de molts dels productors del tradicional mató de Montserrat, que s'elabora a Marganell. Pel que fa a les coques, la típica coca d'ou i sucre que s'elabora artesanalment a l'obrador de l'abadia benedictina, és un dels reclams principals entre l'àmplia varietat de coques que s'oferten, entre elles, la coca de forn de Monistrol de Montserrat que aquest any també es podrà adqurir a les parades de la fira.
Els productors del Bages complementaran l'oferta agroalimentària amb varietats autòctones com ara el tomàquet de Montserrat o el cigró de Vilamarics els quals, juntament amb el mató i la mel, seran la base dels plats que enguany es podran degustar en forma de tastet al nou restaurant de la fira, que obrirà portes tant dissabte com diumenge a 2/4 de 1 del migdia. El restaurant s'instal·larà a l'interior d'una carpa ubicada darrera del parc infantil de la Font Gran, en un espai tancat situat a sobre dels antics safarejos públics.
Durant tot el cap de semana, els restauradors participants prepararan i oferiran al públic els plats que enguany formaran la carta de tastets.
Noves propostes de dinamització
La fira ha inclòs tradicionalment un seguit d'iniciatives encaminades a buscar la participació del visitant que, en aquesta 20ª edició, s'ampliaran amb la posada en marxa d'un taller de gintònics, dues masterclasses per donar a conèixer el procés de preparació de diferents plats de la Gastronomia del Montserrat i un concurs de panellets.
El taller de gintònics tindrà lloc dissabte a la nit, a partir de les nou, al restaurant de la Gastronomia del Montserrat. L'activitat anirà acompanyada també per ambientació musical a l'aire lliure i té l'objectiu de crear un espai per a aquelles persones que vulguin gaudir de la fira des d'una altra perspectiva.
Pel que fa a les masterclass, es desenvoluparan dissabte i diumenge a les sis de la tarda, i aniran a càrrec del xef del restaurat "La Barca", Cristian Domínguez. Les sessions estan plantejades des d'un punt de vista didàctic i participatiu i tenen l'objectiu de divulgar algunes de les receptes més populars de la gastronomia del Montserrat bo i aprenent com s'elaboren.
Aprofitant la proximitat de la festa de Tots Sants, la pastisseria monistrolenca "Cal Nando Dolç" organitza un concurs de panellets. L'establiment, que enguany compleix els 10 anys de la seva obertura, vol fer extensiva aquesta efemèride al públic general aportant una activitat que recull l'esperit de donar a conèixer l'artesania alimentària i tradicional de casa nostra, en aquest cas amb un element tant típic i arrelat al país com són els panellets.
Monistrol busca eslogan de promoció turística
Durant la Fira de la Coca i el Mató també es posarà en marxa un procés de participació ciutadana a partir del qual s'espera trobar l'eslògan que haurà d'identificar qualsevol de les activitats de promoció cultural, econòmica, firal o festiva del municipi. Amb aquest objectiu es proposa als monistrolencs i monistrolenques, però també a totes aquelles persones que visitin la fira durant el cap de semana, que facin les seves propostes.
Per participar-hi, caldrà omplir la butlleta que trobaran a la darrera página del "Diari de la Fira", que es distribuirà de forma gratuïta a l'estand de l'ajuntament. En aquest mateix espai hi haurà una urna per dipositar-hi les propostes. L'ajuntament de Monistrol de Montserrat vol explicar als visitants tots els detalls sobre els origens, l'evolució i el moment actual de la Fira de la Coca i el Mató i, aprofitant el 20è aniversari, editarà aquest petit diari que recollirà informació sobre l'esdeveniment.
La Fira de la Coca i el Mató a les xarxes socials
La Fira de la Coca i el Mató ha estrenat aquest any la pàgina de Facebook www.facebook.com/cocaimatomonistrol al sí de la qual s'han anat avançant algunes de les novetats d'aquesta edició. Durant la fira, la pàgina recollirà el desenvolupament del certamen amb imatges i informació al minut sobre l'esdeveniment.
Paral·lelament, s'ha activat un perfil a Foursquare, plataforma a través de la qual es posarà en marxa una promoció consistent en un 2x1 al "Restaurant de la Gastronomia del Montserrat" entre totes aquelles persones que facin un check in durant qualsevol dels dos dies de fira.
Les xarxes socials també permetran la posada en marxa del primer concurs Instagram de la Fira de la Coca i el Mató. Durant tot el certamen es podran publicar instantànies sobre l'esdeveniment. Els guanyadors es donaran a conèixer durant la 2ª Festa dels Romeus, que es celebrarà el darrer cap de semana de gener. Les millors imatges seran, a més, objecte d'una exposició que es podrà veure a Can Gibert en el marc d'aquesta segona gran festa que el municipi va posar en marxa aquest 2013.
Mostra de cultura popular i activitats complementàries
Entre el tràfec de compres i degustacions, l'espai firal serà també un no parar d'actuacions d'entitats i grups de cultura popular de la vila. No faltarà l'actuació dels Gegants de Viserta, que faran cercavila per la fira el dissabte i el diumenge a la tarda amb els seu grup de grallers; el grup de tabalers i l'Esbart Monistrol Dansaire, que celebrarà el 23à aniversari amb una mostra de dansa catalana, també dissabte a la tarda. L'entitat organitza també, en el marc de la fira, la 9ª Roda d'esbarts infantils que tindrà lloc el diumenge, a les 12 del migdia, a la plaça de la Font Gran.
El programa també ha pensat en un espais per als més petits que, com sempre, inclou una diversa oferta de tallers gastronòmics, dissabte i diumenge a la tarda, i jocs preparats pels membres del GEIG Cau la Bestorre, diumenge al migdia. La fira serà també una oportunitat perquè els nois i noies puguin aprendre a tocar el tambor. Amb aquest objectiu, els tabalers de la colla de diables "Els Tronats" han organitzat un taller que tindrà lloc diumenge 2/4 de 7 de la tarda.
Finalment, tant dissabte com diumenge, s'han programat una sèrie de concerts a càrrec de formacions musicals locals que actuaran a l'aire lliure. La primera será dissabte, a les 4 de la tarda, a la plaça de la Font Gran i tindrà com a protagonistas la "Prepe's Band". L'endemà diumenge, a les 5 de la tarda, la plaça de l'Església serà l'escenari del directe de "Els amics del Sergi".