
L'exterior de Món Sant Benet ha estat un constant de gent tot el cap de setmana. Foto: MSB
Alícia't és una iniciativa que els seus promotors, la Fundació Alícía, presenten com a "la festa de la cuina fàcil, sana i divertida" però que bé es podria etiquetar com a la festa major de la cuina, per la quantitat de gent que hi passa i per la quantitat d'actes, ben diversos, que s'hi programen. Aquest any se n'ha fet la tercera edició, i l'èxit organitzatiu, amb prop de 4.000 visitants, permet afirmar que la consolidació és un fet.
L'objectiu principal de la festa és que la gent conegui millor la feina que de forma continuada es fa a la Fundació Alícia. En aquest sentit, aquest cap de setmana ha estat com una jornada de portes obertes per descobrir, en clau lúdica i pedagògica, la tasca que els seus professionals desenvolupen per contribuir a que la gent mengi millor.
Per fer-ho, s'organitzen un munt de tallers, de petit format. Tallers creatius, tallers amb solucions per a necessitats alimentàries específiques i tallers monogràfics com els del mestre xocolater, Enric Rovira, i de l'estrella Michelin Jordi Llobet, xef del restaurant L'Ó, han fet ple en la pràctica totalitat de les sessions programades. Els edificis de La Fàbrica i de La Casa de l'Amo han bullit d'activitat amb els tallers infantils, que han donat a tota la festa en general un marcat caràcter familiar.
Un parell de tallers han permès conèixer els horts de Món Sant Benet i la feina que s'hi fa per preservar varietats locals de moltes verdures i hortalisses. Un taller dedicat als enciams: escaroler, carxofer, llengua de bou, cua d'oreneta, són els noms d'algunes de les varietats conreades, que els visitants han pogut tastar. Un altre taller dedicat al rei de l'hort, el tomàquet, dóna pautes i trucs per plantar, cuidar i aconseguir uns bons tomàquets el proper estiu.
L'oferta d'activitats, però, és diversa, extensa, densa, i costa de triar. Probablement una de les activitats que més requesta ha tingut han estat els tastets gratuïts. L'Espai Cuina i Vi, dedicat al maridatge de la gastronomia de Món Sant Benet amb els cellers de la DO Pla de Bages, s'ha omplert de gourmands que han aprofitat l'ocasió de delectar el paladar amb els delicats tastets preparats pels restaurants de La Fonda, Món i L'Ó.
A banda del tast de l'activitat de la Fundació, amb els tallers, i del tast dels productes, l'Espai Territori, amb el nou Mercat KM0, ha permès el visitant d'Alícia't conèixer productors, comprar articles i prendre contacte amb l'activitat de cooperatives agroalimentàries del Bages.