
Amb tan sols dos dies de representació, més de mil persones ja han passat per la Nit Viva de Fonollosa, un espectacle que dóna a conèixer la vida catalana a pagès de fa més de cent anys, i que any rere any es supera tant en nombre de participants com d'assistents. El dia 28 del mes passat van passar-hi 430 persones, mentre que l'1 de gener ja n'eren 570, i encara queden tres funcions mes, dues pel dia 4 de gener (1/4 de 7 i 2/4 de 8 del vespre) i una darrera pel dia 5 de gener (1/4 de 7 de la tarda).
Hi ha una llarga llista de raons que podrien explicar l'èxit d'aquest format, que s'allunya del tradicional pessebre vivent per explicar i donar a conèixer com vivien els nostres avantpassats tant sols unes dècades enrere. Des que aquesta proposta va néixer, cada any s'han anat incorporant novetats tant a nivell dels quadres com dels personatges i de les localitzacions. L'any passat la Nit Viva es va desplaçar al Raval de Baix, emplaçament que actualment es manté, un lloc que potencia la sensació d'haver retrocedit en el temps i trobar-se immergit en la vida de pagès gràcies a l'absència d'elements urbanístics.
De fet, tot l'espai està cuidadosament muntat aprofitant els recursos disponibles: les masies rústiques, els camps i el bosc del seu voltant, etc. Els més de 50 quadres que formen la Nit Viva estan distribuïts entorn d'aquestes condicions, i per això els assistents tenen l'oportunitat d'entrar i observar les cases antigues al mateix temps que gaudeixen de les escenes de la Nit Viva. Enguany s'han incorporat nous quadres com l'arrastrador, el salpàs, el matalasser, l'infermera, una família que caga el tió, una altra que passa el rosari, etc.
El mèrit d'aquest muntatge i representació és a càrrec de la gent de Fonollosa i Camps, que componen un total de 180 figurants, gràcies també a persones dels pobles veïns com Castelltallat, Calaf i Aguilar de Segarra. Un grapat de gent que s'encarrega meticulosament que cada escena estigui perfecta, i així ho demostra el treball d'il·luminació, de vestuari, de maquillatge, d'atrezzo, etc. que fan de la Nit Viva un espectacle de gran nivell. A més, per clausurar degudament cada funció, s'ofereix pa torrat amb cansalada i allioli de codony, amb la possibilitat de comprar productes de la terra.