Ple al sopar maridatge de la Mostra de Vins de Navàs

Aquest cap de setmana se celebra la III Mostra de Vins de Navàs i la XXXI Arrossada de Castelladral

Publicat el 06 de març de 2014 a les 17:24
Aquest divendres se celebra el sopar maridatge de la Mostra de Vins de Navàs. Foto: AjNVS

El sopar de Maridatge de la tercera Mostra de Vins de Navàs, que se celebrarà divendres 7 de març al Teatre Municipal de Palà de Torroella, ha desbordat totes les previsions més optimistes i s'han hagut de tancar les inscripcions amb més 230 començals.
 
El Maridatge es va començar a fer fa tres anys amb un centenar d'inscripcions, però l'any passat ja es va augmentar fins a 140.
 
El funcionament d'aquest event gastronòmic comença amb la tria de sís vins novells obtinguts de la darrera collita de les vinyes de Navàs, a càrrec de l'enòleg Joan Soler de la DO Pla de Bages. Dels trenta vins presentats n'ha escollit sís, un cava, dos blancs, dos negres i un vi dolç.
 
Un cava, dos blancs, dos negres i un vi dolç
L'enòleg Joan Soler ha fet la tria de sís vins pel Sopar de Maridatge de la III Mostra de Vins del municipi de Navàs, elaborats a partir d'una sola varietat de raïm o amb combinacions de cupatges imaginatius.
 
Per primera vegada s'ha presentat i triat pel maridatge una proposta de cava elaborat amb picapoll, que va causar sorpresa i admiració a l'enòleg. Joan Soler, també va triar dos vins blancs, el primer elaborat amb pansera i moscat, i el segon amb macabeu, pansera, malvasia i trobat. Dels dos negres escollits, un està elaborat a base de sumoll i l'altre a partir d'un cupatge de cabernet, sumoll i mandó. La cirereta del pastís li posarà un vi dolç de garnatxa de la collita de 2011.
 
Una vegada s'han escollit els vins, el cuiner del restaurant To+ de Palà de Torroella, David Garcia prepara les propostes culinaries per combinar vins i aliments. El resultat de tot plegat és un Maridatge on cada any se superen les expectatives creades i deixa el millor sabor de boca entre el públic assistent.
 
L'elenc de teatre Pi Tort de Palà, també hi posa unes píndoles artístiques entre plat i plat. El Sopar Maridatge se celebra al Teatre Municipal de Palà de Torroella, divendres 7 de març a partir de 2/4 de 9 del vespre.
 
La 31èna edició de l'Arròs de Castelladral i el Sopar de Maridatge i la III Mostra de Vins se celebraran els dies 7 i 9 de març.
 
Mostra de Vins i Arrossada
Diumenge, dia 9 de març, el nucli de Castelladral viu una jornada festiva realment participada i concorreguda, amb la III Mostra de Vins, on els viticultors de Navàs presenten els seus productes artesanals i el resultat de la collita de 2013.
 
La festa s'emmarca en l'Arrossada de Castelladral que comença a partir de les 8 del matí, una caminada-pedalada, servei d'esmorzars, Mostra de Vins i fira de productes artesanals, demostració de motoserra i xerrada sobre el vi i la vinya a càrrec de Maria Estruch, missa, actuació del grup Nuar, trobada de tractors d'època i castell inflable pels més petits.
 
A 2/4 de 3 es començarà a repartir el dinar popular a l'esplanada de les alzines, amb una previsió inicial de 600 començals. La venda de tiquets a l'avançada es poden adquirir a l'OAC de l'Ajuntament (93 839 00 22), a cal Seriols de Navàs, a la polleria Lluïsa de Súria i a l'Alberg de Castelladral, al preu de 9 €.
 
A la tarda, la festa acabarà amb un ball a càrrec de Jordi Soler a la planta baixa de l'Alberg de Joventut.
 
Antecedents històrics de la festa (1983- 2014)
Amb l'alenada d'aire fresc que portava la recuperació de les llibertats i les institucions democràtiques, el jovent de Castelladral a principis de la dècada dels 80's van voler donar un nou impuls a les festes i reivindicar el pes històric que tenia el nucli, obrir nous camins a la participació i la defensa dels interessos dels veïns, amb la creació de l'associació Amics i Veïns de Castelladral.
 
L'Arròs de Castelladral
Al llarg de tres dècades, l'Arrossada de Castelladral ha esdevingut l'autèntica festa major, la popular, la que promou el retrobament de les famílies amb arrels lligades a Castelladral. La trobada s'escau el segon diumenge de març, a punt de començar la primavera.
 
La Colla del Pi Tort de Palà de Torroella són els qui elaboren la monumental paella, elaborada per a uns quatre-cents començals.
 
El pla de les alzines, sota el nucli de Castelladral, és l'espai on se celebra l'àpat col·lectiu.
 
Mostra de Vins
En el marc de l'Arrossada, fa tres anys es va donar un nou pas en la promoció de la diada, amb una Mostra de Vins del municipi de Navàs, amb l'impuls de l'AAVV de Castelladral i l'àrea del Món Rural de l'Ajuntament de Navàs.
 
La Mostra de Vins neix com un reconeixement i homenatge als qui han mantingut viva l'activitat tradicional d'elaborar vi casolà, i alhora, de les noves generacions de vinyataires que sobre els fonaments de la tradició artesanal han donat un pas qualitatiu a l'activitat amb l'objectiu de fer productes ecològics i respectuosos amb el medi ambient. Són uns cinquanta petits productors
 
La màxima expressió d'aquesta mostra és el Maridatge, un sopar informal on el menjar que surt dels fogons del David Garcia del restaurant TO+ de Palà de Torroella, conviu amb els millors vins del municipi seleccionats per l'enòleg de la D.O Pla de Bages, Joan Soler.
 
La Mostra de Vins vol ser un exponent de cultura popular en majúscules, l'expressió de la varietat i riquesa de l'enologia autòctona que fa que el món dels productors del vi sigui plural, divertit i posi de manifest el ressorgiment de l'interès pel món dels ceps, la vinya i el vi, impulsada per una nova generació entusiasta de vinyataires inquiets.