Santpedor innova el seu Carnestoltes amb un concurs d'escudelles

Més de vint colles converteixen el concurs en un èxit

Publicat el 06 de febrer de 2016 a les 20:20
Actualitzat el 06 de febrer de 2016 a les 20:25
Una pluja que feia tres mesos que els santpedorencs no veien podria haver esgarrat el primer concurs d'escudelles de Santpedor. Afortunadament, el Rei Lero-Lero i Sant Pere tenen bona connexió i tot ha quedat en un petit xirimiri que ha permès celebrar aquest acte, novetat al carnestoltes santpedorenc.

Més de vint colles i una afluència superior a les quatre-centes persones han donat brillantor a un concurs d'escudelles que ha omplert de gom a gom la plaça gran de la vila bagenca. A mig matí, ha arrencat el bull amb l'objectiu que els brous estiguessin a punt perquè el jurat fes el tast i dictaminés el seu veredicte. Els ossos de pernil, les costelles, els cigrons... Tots els ingredients s'anaven incorporant per aconseguir la fórmula magistral que hi dona aquell gust que tant agradava a tothom. L'organització es feia càrrec d'aportar les pastanagues, patates, apis... Cada grup hi podia donar el seu toc personal, normalment procedent de la recepta de l'àvia. Només hi havia una restricció: no es podien fer servir les típiques pastilles potenciadores de sabor. A dos quarts de tres era l'hora d'entregar l'escudella a un jurat format per dues comerciants de tota la vida de la plaça. La decisió ha estat complicada. En dies com aquests, vèncer no és el més important i tothom ha gaudit de les seves creacions culinàries. Per carnestoltes és el què realment compta.

La festa de Carnestoltes va començar divendres al vespre amb la Ruta del Bakalao. La xaranga valenciana Kriptonita va encapçalar un cercatasques que va portar els participants a set bars del municipi on es podien degustar entrepanets, tapes on el bacallà era el protagonista o altres productes culinaris, sempre acompanyats d'alguna cervesa o refresc. Més de cent cinquanta persones hi van prendre part.