Després de la festassa que va muntar-se pel desè aniversari (amb gairebé cent bateries al Parc de l'Agulla i artistes convidats de la talla de la banda Gossos, Gerard Quintana, Pemi Fortuny o Arnau Tordera), aquest any, que la Trobada de Bateries de Manresa en complirà quinze, la celebració serà un pèl més discreta: "Si arribem a les vint edicions potser sí que llavors tocarà repetir una bogeria semblant a la de fa cinc anys", somriu Ernest Larroya, l'artífex i principal impulsor d'aquesta activitat que ja està completament consolidada dintre del programa de la Festa Major de la capital del Bages. "És evident que quinze anys són molts, i estic molt content perquè no esperava arribar fins aquí, però les celebracions grosses s'han de reservar per a ocasions realment especials", comenta, bo i afegint que "alguna sorpreseta, però, sí que hi haurà".
La primera (que no és cap secret però que per a Larroya és una gran notícia) és que la Trobada tornarà a tenir la plaça de Sant Domènec com a escenari: "L'any passat ho vam haver de fer a la plaça Neus Català perquè com que des de l'Ajuntament van decidir compactar la Festa Major en menys dies, la Sant Domènec ja estava ocupada". ¿Com és, doncs, que enguany hi puguin tornar, si no ha canviat res respecte del passat? I aquí és on ve l'altra sorpresa: "Justament el grup que tocarà a Sant Domènec demà a la nit, els Big Mouthers, ens acompanyaran a nosaltres, en directe, durant la darrera mitja part de la Trobada", revela l'organitzador. D'entre els temes que s'hi podran sentir, n'hi haurà de grups clàssics (com Queen o Bon Jovi) i també d'artistes i bandes ben modernes i actuals, com Oques Grasses, Benson Boone o Olivia Rodrigo. Tot plegat arrencarà a les set de la tarda (19h.).
"Nanos que van començar amb 5 anys, ara amb 20 segueixen venint"
Hi ha dues coses que fan commoure especialment Ernest Larroya: una, la fidelitat de la gent amb la Trobada: "Hi ha qui ha vingut cada any, i això és preciós. Nanos que van començar amb 5 anys, ara amb 20 segueixen venint. El vincle que es crea, no només amb ells sinó també amb les seves famílies, és molt especial", diu. L'altre aspecte que també l'emociona és que "en cada edició s'apunta gent nova, sobretot infants i adolescents", una "gran notícia", assegura, perquè "demostra que hem contribuït a fer venir ganes d'aprendre a tocar la bateria i a estimar la música en directe". "Moltes vegades, quan acabem la Trobada, mares i pares venen a parlar amb mi per dir-me que el seu fill ha decidit començar amb aquest instrument", celebra.
La Trobada de Bateries de Manresa, la més longeva de Catalunya
Quan Larroya, juntament amb el seu company Albert Mallorca, va dissenyar la primera Trobada a Manresa, l'any 2009, no partia de zero: "Abans d'aquesta ja n'havíem organitzat una a Tordera i una altra a Mataró", totes dues molt reeixides. La de la capital del Bages (que en aquella primera edició va tenir el pati del Casino com a escenari), també va acabar amb una valoració molt positiva. I ja se sap: la veu corre, i com que es tractava d'una "proposta econòmica perquè cadascú es porta el material de casa", hi va haver uns quants ajuntaments del Maresme, del Bages i del Vallès interessats a reproduir-la en els seus municipis. Van organitzar-ne una bona colla, de trobades, però cap va tenir continuïtat més enllà de la de Manresa i de la de Canet, que va durar tres anys.
"El secret de la longevitat de la Trobada de Bateries de Manresa és que, a diferència dels altres ajuntaments, en què els governs canvien cada quatre anys i tot és molt volàtil, aquí la infraestructura és gran i els tècnics sempre són els mateixos. En el meu cas, he tingut molta sort que l'Assumpta, la tècnica de Festes, sempre ha cregut en el projecte i m'ha donat tot el suport del món", somriu Larroya, que també aprofita per "agraïr profundament" a la botiga Solans "la seva implicació en tot plegat", i a la firma BAART "la iniciativa de regalar a tots els assistents d'enguany unes baquetes amb el logo dels 15 anys de la Trobada".