Vicenç Pagès Jordà, premi Sant Jordi

Jordi Évole, Neus Canyelles, Marc Romera, Rubèn Montañá Ros i Care Santos són la resta de guardonats de la 63a Nit de Santa Llúcia que s'ha celebrat aquest divendres a Manresa

Jordi Palmer
13 de desembre de 2013
Vicenç Pagès recull el Sant Jordi. Foto: Òmnium 

L'escriptor Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963) ha estat el guanyador del Premi Sant Jordi 2013 amb la novel·la "Dies de frontera", segons s'ha donat a conèixer al teatre Kursaal de Manresa, seu de la 63a nit de Santa Llúcia, la festa de les lletres catalanes que cada any organitza Òmnium Cultural. Pagès ha estat guardonat juntament amb Neus Canyelles, guanyadora del 16è Premi Mercè Rodoreda de contes; Ruben Montañá Ros, que s'ha endut el 51è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies; Care Santos, guardonada amb el 40è premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil; i Jordi Èvole, que s'ha endut el 4rt Premi Òmnium Cultural de Comunicació. També han estat guardonats ex-aequo el diari "L'Independant" i la revista acadèmica "Catalan International View" amb el Premi Internacional Joan B. Cendrós que reconeix la contribució a la internacionalització de la realitat nacional i cultural dels Països Catalans.

Pagès Jordà va guanyar el 1989 la Biennal de Barcelona en l'apartat de literatura, i l'any següent va aparèixer el seu primer llibre, el recull de contes titulat "Cercles d'infinites combinacions". El 1992 va publicar "Grandeses i misèries dels premis literaris", compost per un miler de citacions. L'any 1995 va aparèixer "El món d'Horaci", una novel·la que es troba a mig camí entre la ficció i l'assaig creatiu. L'any 1997 va veure la llum el seu primer èxit, la novel·la curta "Carta a la Reina d'Anglaterra", que narra en cent pàgines mil anys de la vida del protagonista. A aquest llibre el seguirien "Un tramvia anomenat text" (Empúries, 1998), un assaig sobre l'escriptura, i la novel·la La felicitat no és completa, premi Sant Joan 2003, traduïda al castellà per El Aleph i actualment en curs de traducció a l’eslovè a l’editorial Sodobnost. El 1999 va obtenir el premi Documenta amb el recull de contes "En companyia de l’altre". El 2004, el recull 'El poeta i altres contes' va obtenir el premi Mercè Rodoreda, i va ser publicat l'any següent. El 2006 va aparèixer "De Robinson Crusoe a Peter Pan", un assaig sobre literatura juvenil, traduït al castellà per Ariel. Tres anys més tard va publicar "Els jugadors de whist", que va obtenir el premi Crexells a la millor novel·la de l’any. El 2011 va publicar, al segell de labutxaca, l’almanac literari "El llibre de l'any", i el 2013 el llibre infantil "La llentia viatgera" a Estrella Polar. Han aparegut contes seus en antologies publicades en castellà, francès, anglès, basc, alemany i hongarès.