Aquests són els plats típics del Bages que més ens representen

A falta d'un producte indiscutible, el xef Nani Sala proposa una cuina basada en tres eixos: Ignasi Domènec, cuina de menuts i els plats tradicionals de les cases de pagès

Publicat el 09 d’agost de 2023 a les 11:41
Actualitzat el 09 d’agost de 2023 a les 19:09
El Bages és una comarca molt rica en productes d'horta i ramaderia, però a diferència d'altres terres del país, no té un producte estrella, un producte indiscutible que sobresurti sobre la resta, com podrien ser els calçots, les gambes o les anxoves. El xef del restaurant Mas de la Sala de Sallent, Nani Sala, recorda que fa més de vint anys "es va fer un estudi per determinar algun producte de la zona que destaqués sobre la resta per a fer-lo servir d'insígnia, però no es va aconseguir".

De fet, d'aquella experiència en va sortir el Rebost del Bages, que no ha deixat de promocionar, des de llavors, els productes de proximitat del Bages. El Rebost del Bages, juntament a altres plataformes i entitats com les Cuineres del Bages, Bages Impuls o, des de l'administració, Bages Turisme, han regulat producte, receptari i establiments amb criteris objectius per acotar allò intrínsec del Bages pel que fa a la gastronomia.
[intext1]
De totes maneres, Sala considera que hi ha una sèrie de plats que si bé alguns es poden trobar a altres punts de la geografia catalana, són específicament bagencs o, en el seu defecte, s'hi cuinen des de fa segles. El xef sallentí proposa dividir el receptari bagenc en tres eixos: Ignasi Domènec, la cuina de menuts i els plats tradicionals de les cases de pagès.
 

Ignasi Domènec, "el Pompeu Fabra de la cuina catalana"

Nani Sala proposa un primer eix amb l'històric cuiner manresà Ignasi Domènec, que va agrupar un ampli receptari català tradicional que ha servit per recuperar molts dels plats que s'havien cuinat històricament al país, "i també al Bages". Sala, que no dubta en batejar Domènec com "el Pompeu Fabra de la cuina catalana", destaca entre les seves receptes el bacallà a la manresana, el bacallà a la talamanquina, el poti-poti de Mura, els cargols a la Vallhonesta, el conill guisat a l'estil de Boades, les patates i bolets a la Vallhonesta, o la tradicional escudella i carn d'olla que, evidentment, és universal.
[intext2]

La cuina de menuts

Un altre dels eixos de la cuina tradicional bagenca, "però que en aquest cas pràcticament s'ha perdut per una qüestió bàsicament psicològica, que no pas nutritiva" és la cuina de menuts. "Al Bages es cuinaven molt els menuts a pagès des de sempre", apunta Sala. Entre els productes que es guisaven amb menuts hi han els peus de porc, actualment encara molt cuinats, el ventre, la llengua de vedella, o el cervell de xai.
 

Plats tradicionals de pagès

Finalment, el xef del Mas de la Sala apunta altres plats que, tot i no ser específics del Bages, tenen una llarga tradició a les cases de pagès de la comarca. Aquí hi ha el bacallà a la manresana que ja apuntava Ignasi Domènec, però també l'escalivada, "millor amb albergínia blanca". Sala també apunta l'esqueixada de bacallà amb mongetes del ganxet. "La denominació d'origen de les mongetes del ganxet se la van quedar al Vallès, però al Bages es feien filades amb aquest tipus de mongeta des de molt abans, i per això n'anomenem mongeta filaire", reivindica.

També va passar el mateix amb el trinxat de col a la Cerdanya, lamenta Sala. "Poca col es cull a la Cerdanya i gairebé tota la que cuinen arriba de Manresa i el Bages, però van saber vendre-ho", explica. Per això reivindica com a plat bagenc el trinxat de col verda, "a poder ser manresana", amb cansalada.

Altres plats tradicionals de les masies de la comarca serien l'arròs amb costella de porc i cargols vinyals del Bages, la fricandó de vedella amb bolets, el pollastre de pagès amb prunes i pinyons, o el conill amb sanfaina.

Són receptes totes elles fàcils de buscar a internet. Però mentrestant també es poden consultar, tot seguit, les receptes que els xefs del Bages i el Moianès van proposar a la secció Amb barret de xef de NacióManresa:

[noticia]108522[/noticia]
[noticia]108119[/noticia]
[noticia]107697[/noticia]
[noticia]107250[/noticia]
[noticia]106795[/noticia]
[noticia]105856[/noticia]
[noticia]105711[/noticia]
[noticia]105561[/noticia]