Com per no tenir el Bages a la boca!

Els vins de la DO Pla de Bages. Alguns recorden la mel, el mató i els Aromes de Montserrat, l'albergínia blanca, els olis i els tomàquets, alguns formatges... Ara que arriba temps de desplaçaments i viatges, de veure vells coneguts i conèixer desconeguts, sabríem explicar-los què és propi del Bages? Sabríem dir-los què es fa a la nostra terra? Sabríem amb què obsequiar-los?

Publicat el 27 de juliol de 2011 a les 21:27
Un catàleg de 27 productes agroalimentaris formen la cistella del Bages. Foto: WebCCB

La riquesa del Bages en productes del sector primari i elaborats per a boca és destacada quan ens aturem a comprovar la diversitat d'agricultura que es conrea i s'explota i el producte que s'elabora seguint criteris particulars i de qualitat a la nostra comarca i en totes les seves latituds.

A banda dels avantatges evidents que ofereix la proximitat: frescor del producte, menys necessitat de llargs desplaçaments com a càrrega, benefici econòmic per a la comarca, interactivitat amb el productor,... el manteniment d'uns criteris selectius d'exclusivitat i qualitat reforcen el propi sentiment identitari i permeten donar a tastar el Bages a aquell qui no és d'aquí sabent que oferim quelcom diferent i únic, quelcom del que, com a pertanyents a la comunitat, ens sentim partícips.

El setembre de 2010 es constituïa l'Associació de productors i elaboradors agroalimentaris del Bages composta per 18 membres i en aquests moments compta amb un ventall de 37 productes que es recullen o elaboren a la comarca seguint criteris propis. Quan s'acomplirà el primer aniversari de la seva catalogació, tenim present què és propi de la nostra terra?

Horta, camp i bosc
En aquesta família de productes destaquen per número els tomàquets dels que en podem trobar fins a quatre varietats autòctones: El tomàquet de Montserrat, el tomàquet rosa de Súria, el tomàquet rosa de Mura i el tomàquet mamella de monja; quan a gra el Bages compta amb la mongeta de Castellfollit i els cigrons de Mura; la mel de Montserrat i la mel ecològica de les Valls del Montcau completen les referències de l'apicultura. L'albergínia blanca pròpia principalment de Manresa i els cargols de granja i els bolets frescos i conservats seguint criteris de qualitat completen el catàleg d'aquesta família.

El cereal, la vinya i l'olivera
Si d'alguna cosa és popularment conegut el Bages en els seus productes gastronòmics és sobretot pels vins de la Denominació d'Origen, però dintre de la família del cereal, la vinya i l'olivera cal destacar l'elaboració de cervesa pròpia amb grans reconeixements internacionals, o els vins fets amb raïm picapoll. Cal destacar, també, el pa de Súria o la pasta ecològica elaborada a Moià. Finalment, de l'olivera ens arriba l'oli d'oliva verge extra elaborat a Sant Fruitós i l'oli ecològic del Bages.

Carns i xarcuteria
A la part d'embotits el Bages ofereix el donegal o bull de Mura i Súria, el fuet especiat o la llonganissa de Sant Feliu. I pel que fa a les carns el xai del Ripollès originari de zones muntanyoses, el conill de Viladordis, el porc ral d'Avinyó i el pollastre ecològic del nord de la comarca.

Làctics
Com a productes làctics i els seus derivats la vora de Montserrat ofereix mató, coca de mató i formatge fresc. Formatges també ofereix Santa Maria d'Oló amb les pastoretes i el seu pell florida i fins a quatre productors elaboren iogurts artesans de qualitat.

Dolços i licors
Borregos del Sant Pare d'Artés, rocs de Sant Benet, rajoles de Súria, planetàrium i joanets completen el capítol de dolços i xocolates propis del Bages. Mistela de Picapoll, Caprici del Cardener i Aromes del Montserrat completen el catàleg agroalimentari del Bages.

Web del Rebost del Bages