Cuinant amb productes ecològics i de proximitat

Publicat el 11 d’octubre de 2011 a les 21:46
Sílvia Gratacós amb alguns dels restauradors que participaran a l'iniciativa. Foto: Estefania Escolà

Vint restaurants del Bages oferiran durant dues setmanes plats elaborats amb productes ecològics i de proximitat. Segons la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Manresa, Sílvia Gratacós, l'iniciativa pretén donar valor als productes de la terra i crear una marca pròpia. Un dels restauradors, Jordi Ruiz, ha assegurat que la comarca té productes "d'alta qualitat" i ha posat d'exemple els seus vins, el tomàquet mamella de monja o l'albergínia blanca. Segons Ruiz, els restaurants "hem d'apostar pels productes de casa perquè són els que ens fan diferents". L'iniciativa s'emmarca dins de les Jornades Gastronòmiques de cuina ecològica i de proximitat que se celebraran del 14 al 30 d'octubre.

El president del Gremi d'Hostaleria i Turisme del Bages, Diego Sánchez, ha assegurat que "és important que tots els agents econòmics s'uneixin per donar valor afegit als productes de la terra". Segons Sánchez, la comarca té "grans professionals de la restauració i productors" i ha assegurat que és important donar suport al sector hoteler i restaurador per impulsar el territori en l'actual moment econòmic.

Segons el president, "hem d'apostar pel camí dels productes ecològics perquè és el què pot diferenciar el nostre territori de la resta". En aquest sentit, el restaurador Jordi Ruiz, ha assegurat que "el client és una persona curiosa que vol saber amb qui menja i què menja". Per aquest motiu, Ruiz ha apuntat que és important "no només donar nom als productes, sinó també conèixer el seu cognom i saber d'on vénen, qui els ha fet i com els ha fet".

Ruiz ha assegurat que l'iniciativa no respon a una qüestió de moda, sinó a la voluntat "de donar valor als productes de la terra". "Ens hem passat una època en què els restaurants teníem productes d'arreu del món i ara la voluntat és mostrar els productes de casa nostra", ha afegit.

Entre els productes ecològics i de proximitat, Ruiz ha destacat l'albergínia blanca, el tomàquet mamella de monja o la mongeta de la verema. "Es tracta de productes propers que enriqueixen el territori i que són molt bons", ha afegit.

La primera edició de les Jornades Gastronòmiques en cuina ecològica i de proximitat neix en el marc del projecte 'llavorae.cat', que pretén millorar l'ocupació en el sector de l'agricultura ecològica i de proximitat.

L'iniciativa està liderada per l'Ajuntament de Manresa i subvencionat pel Servei Local d'Ocupació de el Fons Social Europeu. Sánchez ha indicat que des del l'Ajuntament de Manresa i el Gremi d'Hostaleria i Turisme del Bages es vol treballar per donar continuïtat a aquesta iniciativa en els propers anys.

Dins d'aquest projecte, també s'ha fet un taller demostratiu de cuina amb productes ecològics i de proximitat a l'Auditori de la Fundació Alícia o les sortides per l'Anella Verda, que tenen com a objectiu donar a conèixer les finques productives i de transformació de productes ecològics.