La Fundació Cardona Històrica (FCH) i l'associació Amisol de Solsona han signat un conveni de col·laboració per a l'elaboració de molinets de Sal de Cardona en el marc de les tasques d'ocupació terapèutica que realitzen les persones ateses al Servei de Teràpia Ocupacional (STO) de l'entitat social.
Per a Francesc Ponsa, director general de la Fundació Cardona Històrica, aquesta és una col·laboració molt beneficiosa: "Ens complau crear llaços de col·laboració amb una entitat del territori, incorporar la visió social al nostre projecte i potenciar la producció de sal en un context d'expansió del producte".
Des de l'Amisol, la col·laboració representa la satisfacció d'establir vincles amb una entitat destacable del territori com la FCH, que permet desenvolupar una activitat ocupacional a Cardona, població d'on procedeix un grup de persones ateses al servei. Així mateix, la proposta ha estat rebuda amb entusiasme per part de les persones que la desenvolupen, amb la il·lusió de dur a terme una nova tasca i conèixer un nou entorn.
Una aliança estratègica
La Fundació Cardona Històrica és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la difusió del coneixement, la valorització social, la conservació, la rehabilitació i la gestió del patrimoni cultural, turístic i monumental, artístic, natural, paisatgístic i documental de Cardona.
L'associació Amisol és una entitat privada sense ànim de lucre que, des de l'any 1976, vetlla per al ple l'exercici dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, sense excloure altres tipus de discapacitat. La seva missió és treballar per millorar la qualitat de vida d'aquest col·lectiu al llarg de la seva trajectòria vital, creant i gestionant els serveis i els suports necessaris per fer-ho possible.
En aquest context, el STO és un servei d'atenció diürna que atén a persones amb un grau de discapacitat superior al 65% que no tenen habilitats per treballar en un Centre Especial de Treball, oferint-los activitats de caire laboral adaptades a les capacitats de cada persona.
Aquesta és el segon conveni de col·laboració de la FCH en l'àmbit de la promoció de la Sal de Cardona. A més de l'acord amb l'Amisol, la Fundació Alícia també col·labora amb el projecte mitjançant l'assessorament en l'estratègia de difusió i promoció de la tradició gastronòmica local, la recerca històrica alimentària, el foment del turisme sostenible i la millora dels hàbits saludables.
Pura, cristal·lina i amb valor afegit
L'origen de la sal de Cardona es deu a l'evaporació d'un mar interior fa uns 36 milions d'anys. Des de temps immemorials, la sal de Cardona ha gaudit de fama i renom. Ha estat considerada una de les millors sals del món degut a la seva major capacitat saladora i les virtuts medicinals atribuïdes per la saviesa popular.
La sal extreta del jaciment de Cardona està considerada de màxima puresa (amb el 99,97% de clorur sòdic). S'obté d'esmicolar la roca extreta del cor del diapir de la vall salina de Cardona. La seva estructura cristal·lina compacta explica la seva puresa i alta concentració, igual que el seu aspecte transparent i la seva granulometria cúbica perfecta.
La FCH reinverteix els beneficis de la venda de la sal en la conservació del seu patrimoni i, a més, contribueix a l'adquisició d'hàbits d'autonomia personal i social a les persones usuàries del Servei de Teràpia Ocupacional de l'Amisol.