Projecció durant la Nit Modernista. Foto: Pauta
Wagner va ser l'introductor de l'"art total", la recerca de la complementarietat entre disciplines, un concepte que va arrelar entre el moviment modernista. Ahir, al monestir de Sant Benet, es va donar el tret de sortida a les "Nits Modernistes a Món Sant Benet" organitzades per Fundació Caixa Manresa, un cicle que també busca el diàleg entre l'art, la música i la gastronomia. La primera Nit Modernista va aplegar més d'un centenar de persones, que van gaudir del regal per als sentits: una visita a un espai ple d'art, un concert i un àpat extraordinaris. Entre els assistents hi havia el president de CatalunyaCaixa, Manel Rosell, i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, entre d'altres.
La vesprada es va iniciar amb una visita als espais modernistes del monestir de Sant Benet, aquells que la família del pintor Ramon Casas va adquirir el 1907 i va convertir en una sumptuosa casa d'estiueig, plena de peces de col·leccionista i obres d'art. En petits grups, els assistents van fer un passeig per l'art de Casas i per les estances del sobreclaustre, plenes de màgia i elements modernistes.
Després de gaudir d'un còctel al pati de la Creu del Monestir (el "cocktail Domènech", en honor a aquest cuiner bagenc) va arribar el primer plat fort de la nit: el concert del conjunt txec Zemlinsky Quartet, que va interpretar peces dels compositors Dvorak i Suk, també txecs, al celler del monestir. Es tracta d'un dels quartets de corda més prestigiosos d'Europa i ahir van mostrar amb força els seus arguments. La seva interpretació va arrencar aplaudiments entusiastes d'un públic embadalit, en un indret, el celler de Sant Benet, que es va revelar com un espai amb una sonoritat excepcional per a la música clàssica. El quartet va recompensar els aplaudiments i els "bravos" amb un bis, concretament l'obra "Dansa dels comediants", del compositor també txec Bedrich Smetana.
El tercer ingredient del maridatge va ser el "Sopar de duro" que va tenir lloc als jardins del monestir. Els assistents van poder degustar receptes que han estat recuperades després d'un intens treball de recerca fet per la Fundació Alícia, provinents majoritàriament de publicacions dels cuiners Ignasi Domènech i Auguste Escoffier, i molt relacionats amb les peces musicals que s'acabaven d'escoltar. Jaume Biarnés, de la Fundació Alícia, va ser l'encarregat d'anar introduint els plats i explicar la seva procedència. Es van poder degustar receptes com el Consomé Güell, els Canelons Rossini, el Llamàntol Thermidor o el Conillet amb suc del Pla de Bages, servits com en l'època en què els prohoms modernistes es reunien en grans àpats d'alta cuina als locals barcelonins. La vetllada es va cloure passada la 1 de la matinada.
Cada divendres, fins al 2 de setembre, les «Nits Modernistes a Món Sant Benet» farà viatjar als visitants un segle enrere per posar-los a la pell dels prohoms modernistes que feien del gaudi de la música, l'art i la gastronomia tota una experiència vital. El visitant gaudirà d'un concert de música modernista, d'un «sopar de duro» amb tota l'ambientació de l'època, i d'un passeig per la part modernista de Sant Benet.
Èxit de la primera Nit Modernista a Sant Benet
Les Nits Modernistes es faran cada divendres i es perllongaran fins al 2 de setembre
Ara a portada
-
-
Plans La Moreneta tornarà a sobrevolar l'Abadia de Montserrat amb motiu del dia de la Mare de Déu Redacció
-
Societat La Sareb insta la Plataforma dels Aliments de Manresa a marxar de la carretera de Vic Pere Fontanals
-
Política Aliança Catalana denuncia als Mossos l'assenyalament públic que va patir la diada de Sant Jordi Pere Fontanals
-
Publicat el 02 de juliol de 2011 a les 12:15
Et pot interessar
-
Economia i Empresa Bernat Ladrón de Guevara, reelegit president d'una Associació d'Empresaris de Bufalvent especialment engrescada
-
Economia i Empresa El Kursaal posarà a la venda els espectacles de Festa Major aquest dijous a preus reduïts
-
Economia i Empresa Caixabank ajuda a pagar un tamisador a la Fundació Cardona Històrica per impulsar la comercialització de la sal
-
Economia i Empresa 38 empreses turístiques del Bages, reconegudes per la seva gestió sostenible