La futura seu d'Endesa a la Catalana està enllestida en un 90%

Només falta el mobiliari, elements de seguretat i identificació corporativa, el subministrament elèctric i plantar vegetació que s'adeqüi a l'entorn natural | La Companyia preveu deixar l'Anònima de Manresa i traslladar-se a l'antiga central elèctrica durant el primer quadrimestre de l'any

Publicat el 10 d’octubre de 2013 a les 14:47
Edifici d'Endesa a la Catalana. Foto: Pere Fontanals

La nova seu d'Endesa a la Catalunya Central ja és gairebé una realitat. Les obres per rehabilitar i convertir en oficines l'antiga central elèctrica de Manresa, coneguda popularment com La Catalana, ja estan enllestides en un 90% i es preveu que la Companyia deixi l'actual edifici de l'Anònima, també a la capital del Bages, per traslladar-se a les noves instal·lacions durant el primer quadrimestre de l'any vinent.  
 
Després de 20 mesos de remodelació, i seguint els terminis previstos, queden pendents alguns treballs a l'interior i a l'exterior de l'antiga central transformadora –situada fora del casc urbà, a la carretera C-37 camí al barri del Xup– per poder donar com a finalitzada la construcció de les noves dependències. Es tracta del mobiliari, tant a l'edifici rehabilitat com a l'annex, així com d'elements de seguretat, la identificació corporativa i el subministrament elèctric. A l'exterior manca plantar-hi espècies autòctones que s'adeqüin a l'entorn natural i al territori. 
 
Les noves oficines, que donaran servei al Bages, l'Anoia, el Berguedà, l'Osona i una part del Solsonès, compten amb dos edificis. El principal, on s'ha realitzat una reforma integral, data de l'any 1920 i d'estil modernista, és on s'ubicava l'antiga central que rebia el nom oficial de Companyia General Elèctrica i consta de 3 plantes i gairebé 3.000m2 inclosos dins el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental de Manresa. En aquest espai s'hi ha creat dos forjats entermitjos que mantenen la noció de nau-espai central, on el protagonisme el té un pilar central i on hi haurà la zona d'oficines obertes –dissenyades per allotjar fins a 140 treballadors-, malgrat que també s'han fet espais tancats en format oficina i s'ha rehabilitat la zona de l'antic pont grua, que permet dividir diferents elements.
 
 
D'altra banda, s'ha construït una edificació auxiliar de dues plantes que queda connectada amb l'edifici principal mitjançant un cos articulat de vidre. A la planta baixa s'hi situarà el magatzem i els vestuaris, mentre que a la primera planta hi haurà l'arxiu. La planta coberta d'aquest cos s'utilitzarà per totes les instal·lacions complementàries i per no ocupar la coberta de voltes que hi ha a la nau principal.
 
Estalvi energètic
L'edifici està classificat com a classe B, la qual cosa representa al voltant d'un 60% d'estalvi energètic. Les instal·lacions compten, doncs, amb enllumenat eficient i que no emet calor, amb un sistema optimitzat de climatització que regularà les condicions d'humitat i temperatura de tres zones diferents mitjançant la conversió aigua-aire, i amb tancaments de vidre que evitaran les pèrdues de calor i fred. 
 
A més, la nova construcció té plaques solars a la coberta per tal d'obtenir aigua calenta sanitària, les quals es protegiran per tal d'evitar l'impacte visual.
 
Conservar i adequar l'exterior a l'entorn
L'objectiu d'Endesa és conservar i adequar l'exterior de la nova seu a l'entorn natural on estarà ubicada. En aquest sentit s'està treballant conjuntament amb l'Ajuntament de Manresa perquè orientin a la Companyia sobre quines són les espècies autòctones del territori per poder-ne plantar i conservar aquelles que ja donen identitat pròpia a l'entorn, com són els castanyers, els pins i els xiprers. A més, s'aprofitarà les aigües pluvials procedents de les cobertes i de les zones de rodament. Aquestes seran conduïdes a la bassa de refrigeració, que serà recuperada mitjançant un equip d'oxigenació i es pretén, en un futur, crear un microhàbitat. La resta d'aigua, en el cas que n'hi hagi, s'emmagatzemarà al pou, on s'instal·larà una bomba per poder utilitzar el sistema de rec gota a gota per a la jardineria. 
 
La parcel·la també compta amb una zona d'aparcament de visites i una altra per als treballadors i vehicles d'empresa. Per a integrar-les a l'entorn, la zones de circulació de vehicles s'han fet amb asfalts especials i els espais buits s'han omplert amb sorra, terres vegetals i grava que permeten el drenatge.