
Segons l’edició digital de “El País” la bona sintonia, tant a nivell corporatiu com de gestió, entre les caixes de Manresa i Catalunya fa preveure un acord imminent, però no així “l’encaix de la tercera en aquest ball, Caixa Tarragona, davant d’un projecte que se li ha resistit des del principi”. Segons el diari espanyol, fonts de les caixes implicades assenyalaven més un cert estancament que un “trencament definitiu”.
El fet de que el primer executiu de Caixa Catalunya, Adolf Todó, sigui l’anterior director general de Caixa Manresa i que la relació entre els equips directius d’ambdues entitats sigui propera i de coneixença fa que l’encaix de les peces en el que seria nou consell d’administració sigui més fàcil de gestionar que no pas amb l’entitat tarragonina que depèn de la Diputació de Tarragona, governada per CiU. La formació nacionalista, que té a l’altra banda de la mesa negociadora els responsables polítics de Diputació de Barcelona, a mans del PSC, com a fundadors de Caixa Catalunya, ja hauria advertit, sempre segons “El País”, que “no veu amb bons ulls la fusió i exigirà cert pes” en els òrgans de decisió. Caixa Tarragona, que gairebé dobla els actius de Caixa Manresa -11.384 milions contra 6.595- no té, ni molt menys, la situació de solvència de l’entitat del Bages que és, de les tres entitats, la que té una economia més sanejada i un índex de morositat més baix.
Malgrat tot, Caixa Tarragona no veuria amb bons ulls que els òrgans de govern de l’entitat resultant de la fusió es reparteixin proporcionalment segons el pes en actius de cada caixa, fet que suposaria un 78% de càrrecs per a Caixa Catalunya, un 14% per a Tarragona i un 8% per a Manresa. En aquest sentit, els especialistes assenyalen “el gran acostuma a ser generós en aquests casos”. L’organigrama que s’estaria dibuixant estaria encapçalat per Todó amb dues subdireccions generals, l’una per Jaume Masana, actual director general adjunt de Caixa Catalunya i l’altre per a Feliu Formosa, actual director general de l’entitat manresana, però en el cas tarragoní no queda massa clar on encaixarien el seu president Gabriel Ferraté i el director Rafael Jené.
Segons assenyala la notícia, però, fonts del PSC han apuntat que estarien disposats a oferir la primera vicepresidència a Caixa Tarragona i la segona a Caixa Manresa, malgrat que el tema que encalla la negociació seria el número de membres que aportaria la Diputació de Barcelona a la nova caixa, ja que en aquests moments aporta 7 dels 21 consellers de Caixa Catalunya i amb la nova distribució, sempre en funció del repartiment segons els actius, es quedaria només amb 5 ja que n’hauria de cedir un a Caixa Tarragona, en aquest cas a la Diputació de Tarragona, gestionada per CiU, i un altre a Caixa Manresa.