La Festa del Tomàquet, que se celebrarà del divendres 19 al diumenge 28 de juliol, posarà l'accent enguany en les degustacions del producte, ja que una de les millors maneres per donar-lo a conèixer és provant-lo. Per aquesta raó, una bona part dels actes i activitats programades al llarg de la setmana inclouen tastos de tomàquets. A més, aquest any, en diversos tastos s'hi incorporarà l'ou, producte convidat d'aquesta 8a edició de la festa. Per la seva banda, Artés serà el municipi convidat i acollirà la primera trobada d'agrobotigues cooperatives i d'economia social de la Catalunya Central.
Els detalls de la programació d'aquesta nova edició han estat presentats aquest dimarts a la Granja Eco Pallareta del Poal, pel regidor d'Acció Climàtica de l'Ajuntament de Manresa, Pol Huguet; la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages, Marta Viladés; el president de Bages Impuls, Ignasi Sala, i el responsable de la Granja Eco Pallareta, Gerard Font.
Un dels objectius de la Festa del Tomàquet és posar en valor els productes locals i de proximitat, i també divulgar els valors i la tasca del sector agrari i ramader entre la ciutadania. Per aquesta raó, enguany, el tret de sortida de la Festa del Tomàquet serà el divendres 19 de juliol a la tarda, amb l'arribada d'un ramat de 120 cabres en transhumància a Can Poc Oli. Aquest ramat fa el camí de Marina, que uneix el Penedès i el Garraf amb la Cerdanya, passant per Manresa, i marxarà el diumenge 21 al matí creuant la ciutat. Tant l'arribada de divendres com la sortida de diumenge estan obertes a la ciutadana. De fet, en la represa del seu camí cap al Pirineu, el ramat travessarà el centre de la ciutat. Serà un moment únic per conèixer una tradició ancestral i també per destacar els valors de la ramaderia extensiva. A més, el ramat restarà tot el dissabte a la finca de Can Poc Oli i durant el matí es portarà a terme una demostració de munyida de cabres i una demostració d'elaboració de formatge fresc.
Al llarg de la setmana s'han programat diferents activitats i la Festa del Tomàquet comptarà amb el ja tradicional Sopar del Tomàquet, que aquest cop estrena ubicació i se celebrarà al claustre del Museu del Barroc, el dijous 25 de juliol. De forma prèvia a l'àpat, els participants podran fer una visita al museu amb una mirada als motius agrícoles de les obres d'art. En aquest sopar, l'ou, juntament amb el tomàquet, hi tindrà un paper destacat.
En el marc de la festa, també hi ha altres activitats programades en les quals es podran tastar els tomàquets, com són el maridatge de tomàquets amb vins de varietats recuperades de la Torre Lluvià i el Pinxo-pote amb tomàquets del Bages als bars del Tap'Antic. El cap de setmana del 27 i 28 de juliol les tapes a base de tomàquet seran presents als wine bars dels cellers de la Ruta del Vi del Pla de Bages. Altres actes que es realitzaran al llarg de la setmana són el showcookingLa cuina del tomàquet amb restauradors de la comarca o un taller en el qual es farà conserva de tomàquet. També hi haurà caminades vespertines, una pel Poal i una altra per Santa Clara i els horts de la Culla per descobrir l'entorn agrari de la ciutat. També es visitarà la granja de gallines Eco Pallereta, situada al Poal, i es farà la presentació de La Dotzena, una cooperativa de producció i envasat d'ous ecològics a Artés.
El Mercat del Tomàquet, el colofó de la festa
El colofó de la festa serà el Mercat del Tomàquet que tindrà lloc el dissabte 27 de juliol, de les 9 del matí a les 2 del migdia, al passeig de Pere III, a l'altura del Casino. La cita reunirà una quinzena de productors locals de tomàquets, ous i altres productes de proximitat. A més a més, al llarg del matí es realitzaran diferents activitats al voltant del tomàquet, entre les quals destaca un esmorzar de forquilla a les 10 del matí.
Algunes de les activitats programades requereixen inscripció prèvia que es pot fer en aquesta web, on també es pot consultar el programa complet de la Festa del Tomàquet.