La febre del volei desborda Manresa

El Club Volei Manresa compta amb 250 jugadors i jugadores, repartits en 22 equips federats, però és incapaç d'assumir l'allau de peticions que arriben per manca de places disponibles

El Club Volei Manresa té 22 equips i no pot assumir la demanda que li arriba
El Club Volei Manresa té 22 equips i no pot assumir la demanda que li arriba | CVM
Carla Garriga Feliu / Aida Morales
11 de novembre de 2024, 08:34
Actualitzat: 12 de novembre, 12:36h

Després d'un llarg dia a l'institut, la Sira -nom fictici- arriba a casa i es dedica a fer els deures i a mirar la televisió, però on ella realment voldria passar la tarda és al pavelló de l'Ateneu les Bases de Manresa, jugant a voleibol i disputant partits durant els caps de setmana. Però malauradament, les places són limitades, i al parlar amb els responsables del club, li expliquen que ho té força complicat per entrar a l'equip. I no només això, també l'avisen que hi ha una llarga llista d'espera.

La situació de la Sira, però, no és única, i actualment el Club Volei Manresa -una associació esportiva sense ànim de lucre amb més de 25 anys d'història- té més demanda que la que pot assumir. Dídac Martínez, president del club, explica a NacióManresa que aquesta temporada 2024/2025 al club hi haurà més de 250 jugadors i jugadores repartits en 22 equips federats. Això és el doble que fa quatre anys, tant pel que fa a equips femenins com masculins. El club compta amb diferents equips de totes les categories i de totes les edats. Tot i això, encara que marxin alguns membres d'un equip, les places segueixen sent molt limitades i molta gent es queda, irremeiablement, fora. 

El que passa a Manresa, però, també passa darrerament en altres ciutats. Des de la Federació Catalana de Voleibol, la seva presidenta Maribel Zamora i Gómez explica a aquest diari que s'ha observat un creixement exponencial de peticions per jugar a voleibol durant els últims anys: "Estem creixent de manera exponencial, i això, per descomptat, és fruit de diversos factors. Portem molt temps des de la pròpia Federació promocionant l'esport, ja sigui ajudant a la creació de nous clubs, com enfortint les entitats existents amb ajudes i millores en les competicions per facilitar el dia a dia als clubs". "Això, pel que fa a la promoció pura i dura del voleibol", argumenta.

En el cas específic de Manresa, Dídac Martínez precisa que hi ha més demanda que oferta, però que per intentar resoldre aquesta situació, conjuntament amb l'Ajuntament de la capital del Bages, estan cercant espais -com ara escoles i gimnasos- per a poder practicar l'esport, ja que una de les causes de la manca de places disponibles és el dèficit d'instal·lacions esportives a la ciutat. Actualment, els jugadors i jugadores del Club Volei Manresa practiquen l'esport sota franges horàries ben organitzades, malgrat que els espais disponibles són pocs i poc flexibles. 

Un esport segur, amb ressorgiment manga

Maribel Zamora, també ex-jugadora, argumenta que la pandèmia de la Covid va ser un altre factor, que va ajudar en el desenvolupament i popularització del voleibol: "El fet de ser un esport d'equip, però sense contacte físic, va fer que fos catalogat com a esport segur en la situació post pandèmia".

En el cas del volei masculí, els experts indiquen que el nombre de llicències ha augmentat molt en els últims anys, i que una de les causes més significatives podria ser el ressorgiment del manga i, concretament, l'anime japonès Haiykuu!!. El còmic japonès -més tard convertit en sèrie de televisió-, va ser creat el 2012 pel mangaka Haruichi Furudate, i portat a la televisió dividit en quatre temporades des de l'any 2014. Tracta sobre la història d'un nen jove anomenat Shoyo Hinata i del recorregut del seu equip de voleibol, entre tornejos, amistats i rivalitats.

Algunes jugadores amb experiència dins del Club Volei Manresa expliquen que després del llançament de la nova temporada, molts nois van començar a jugar a voleibol atrets per la manera tan enganxosa i emocionat com es presenta l'esport als capítols i amb ganes de provar l'esport de pista.

El boca-orella, un altre motiu que n'explica l'èxit

Un altre factor propagador del volei a la capital del Bages ha estat el boca-orella entre amics, companys de classe o familiars per explicar les virtuts d'aquest esport. Una jugadora de la categoria cadet al Volei Manresa, recorda que "quan la meva veïna em va dir que havia començat a fer volei, jo no sabia gaire de què em parlava, però quan vaig saber més coses d'aquest esport, vaig sentir curiositat i vaig decidir apuntar-m'hi". Tot i haver-se inscrit fa més de tres anys, explica que no va tenir-ho fàcil per entrar al club i que va haver d'esperar a que algú decidís plegar, deixant una plaça lliure. 

La presidenta de la Federació, Maribel Zamora, deixa clar que l'auge de l'esport tot just acaba de començar i, sobretot, que el volei no és una moda: "Ara el voleibol és més visible per tots aquests factors, els mitjans de comunicació i les pròpies xarxes socials, on ens hem actualitzat moltíssim, tot i que encara hi tenim molta feina a fer. Però en absolut és una moda passatgera i temporal. Simplement, a l'estat espanyol i a Catalunya ha arribat més tard que a altres països d'Europa".

Augmenten les llicències

Segons les estadístiques, el nombre de llicències esportives de la Federació de Voleibol a Espanya s'intensifiquen cada any. L'any 2019, Catalunya es trobava en la segona posició del rànquing, amb 17.728 llicències, només per darrere de Madrid, amb unes 20.000. A partir del 2020, el nombre de llicències a Catalunya no va parar de créixer, i el Bages ha estat, durant aquests últims anys, una comarca clau per a aquest significatiu augment. "Manresa és un lloc on està creixent molt el nostre esport. Però veníem ja d'un històric, perquè Manresa és un dels territoris de tradició de voleibol", explica Zamora.

Pel que fa a les persones que s'han quedat fora per manca de places a Manresa, fàcilment s'arribaria a les 200 famílies des del mes de juny. El president del Club Volei Manresa ho lamenta: "Realment, haver de dir que no tenim lloc a les famílies que s'interessen pel nostre esport és una de les coses que sempre m'ha costat més, però que malauradament cada setmana em toca fer". Pel que fa a les alternatives a Manresa, l'ASFE Sant Fruitós, el Club Volei Santpedor o el Volei Avinyó són opcions a pocs quilòmetres, tot i que en ocasions tampoc hi ha places disponibles.

El volei platja, una manera d'aprendre

Dins del Club Volei Manresa hi ha un petit equip de volei platja. Aquesta és una opció per a algunes de les persones que no disposen de plaça i ha estat, també, la sort de la Sira. En aquest equip hi pot entrar qui vulgui, sense cap requisit de nivell ni d'experiència, i ofereix entrenaments uns quants dies a la setmana durant l'estiu a les pistes de volei sorra que hi ha ubicades a la zona de l'exterior del pavelló Nou Congost de Manresa.

Des del Club Volei Manresa, consideren que el volei platja pot ser una porta d'entrada per aprendre i celebrar els primers tornejos, ja que encara que les condicions de joc siguin divergents, la part tècnica del volei platja no es diferencia gaire de la del volei pista.

Sigui com sigui, el voleibol està en auge, tant a Manresa com al conjunt de Catalunya. Des de les primeres lligues als anys 80 fins a l'actualitat, aquest esport ha guanyat seguidors i popularitat. Una evolució, segons Maribel Zamora, natural i positiva. En aquest sentit, des de la Federació Catalana treballen per situar el voleibol al mateix nivell que està a Europa, i asseguren que tant el creixement de llicències com la forta concentració de practicants a Catalunya, els avala. Pel que fa a Manresa, on l'esport gaudeix d'especial bona salut, argumenten que continuaran treballant per a la seva expansió i consolidació.

Arxivat a